Євросоюз виключив Україну із “зеленого списку”: на яких умовах пускатимуть подорожувальників



Вільні подорожі залишаються привілеєм вакцинованих туристів.

- джерело.



Через спалах коронавірусу Євросоюз виключає Україну зі списку безпечних для подорожей країн. Це рішення Брюссель ухвалив іще минулого тижня, але офіційно оголосив лише сьогодні.

Про те, чи зможуть тепер українці потрапити до Європейського Союзу – 9 листопада йдеться в сюжеті ТСН.16:45.

Так, українці до Європи потраплятимуть і надалі, просто не всі і не скрізь. Точно їздити зможуть українці, які мають поважну причину – наприклад, посвідку на проживання або якщо вони щеплені вакциною, визнаною в ЄС.

А далі – у кожній країні свої правила. І рішення Євросоюзу – це тільки рекомендація. А не обов’язок для країн ЄС його дотримуватися.

До прикладу, Німеччина не стала чекати рекомендацій з Брюсселю і ще місяць тому ускладнила в’їзд туристам з України. Уже місяць Німеччина пускає до себе українців, які щеплені вакциною, що визнана в ЄС, також визнають Covishield, однак не визнають CoronaVac. Українці, які не щеплені або які не перехворіли на “ковід”, все одно можуть заїжджати до Німеччини, однак вони повинні відбути десятиденний карантин, з якого можна вийти через 5 днів, зробивши тест і отримавши негативний результат.

Інші країни Шенгенської зони взагалі не зважають не рекомендації з Брюсселя. Так, наприклад, туристична Греція пускала і пускає до себе туристів із негативним результатом тесту або довідкою про одужання від “ковіду”.

Нідерланди, до прикладу, пускають до себе як вакцинованих українців, так і тих, що перехворіли на “ковід”, та тих, які просто зробили ПЛР-тест. І до речі, Нідерланди визнають вакцинацію CoronaVac.

Слід зазначити, що Європа від українців не закривається, але мандрувати буде важче. І плануючи подорож, потрібно ретельно перевірити актуальні правила кожної окремої країни.

Що точно можна сказати – вільні подорожі залишаються привілеєю вакцинованих туристів, щоправда тут потрібно зважати, щоб вакцина була допущена в Європейському Союзі.

ЄС щодватижні переглядає так званий “зелений список”. Враховують кількість нових випадків COVID-19 на 100 тисяч жителів та прогрес у вакцинації. В українському МЗС заявили, що вилучення України із “зеленого переліку” може позначитися на туристичних мандрівках до деяких європейських країн, утім, повного закриття кордонів, як це було на початку пандемії 20-го року, не очікують.

ЄС може повернути Україну до країн, які безпечні для подорожей, якщо швидкість заражень на “ковід” в Україні піде на спад.


Читайте також:


Залишити коментар: