Цукор на заводах України здорожчав на 40% через небувалі ціни на газ



Подорожчання газу призвело до збільшення вартості виробництва цукру щонайменше на 40% порівняно з 2020 роком. Що може суттєво вплинути на його остаточну ціну для українців.

- джерело.



Зі свого боку, багато цукрових заводів зазнають збитків через високу ціну на газ. Про це AgroPortal.ua розповів голова правління асоціації “Укрцукор” Назар Михайловин.

Він пояснив: виробництво цукру триває лише 3-4 місяці – з вересня по грудень. І для повноцінної роботи заводам необхідно закупити щонайменше 300 млн куб. м природного газу.

Цей об’єм – непідйомним для заводів. “Для закупівлі природного газу через відсутність обігових коштів вони змушені продавати цукор нижче за собівартість, зазнаючи при цьому значних збитків”, – розповідає Михайловин.

“Різке зростання цін на ринку природного газу призведе до збільшення собівартості виробництва цукру. А відтак і гуртово-відпускних цін”, – підсумував він.

Цукру вистачить усім
Утім, проблеми з газом не призведуть до “цукрової кризи” в Україні. Хоч і з труднощами, але заводи матимуть можливість забезпечити країну продуктом.

“В “Укрцукрі” прогнозують, що в 2021-2022 роках в Україні виготовлять 1,45 млн тонн цукру. Внутрішню ж потребу оцінюють у 1,25-1,3 млн тонн”, – зазначили в AgroPortal.ua.

З іншого боку, про експорт цукру, найімовірніше, доведеться забути. Адже майже все, що виготовлять заводи, залишиться в Україні.

Ціна на цукор злетить
В Україні офіційно відмовилися розпочинати роботу 4 цукрозаводи з 34-х. Причина – збитковість через подорожчання газу. У зв’язку з цим виробники очікують злету цін на свою продукцію.

Це може стати однією з причин, через яку в магазинах цукор продаватимуть за ціною, що перевищує 40 грн/кг. “Собівартість цукру очікується на рівні 30-32 гривень, а відпускна ціна заводів – 35-40 гривень за кг. Плюс торгова надбавка”, – прогнозує генеральний директор асоціації “Харківцукор” Юрій Ільченко.


Читайте також:


Залишити коментар: