Ознаки затяжного COVID і його наслідки: лікарі назвали 7 головних симптомів



Що робити, якщо симптоми зараження коронавірусом не припиняються? Вам не показана госпіталізація, але і самопочуття погане. Як розпізнати, що це саме коронавірус?

- джерело.



Лікарі все ще дізнаються, чому хтось з пацієнтів із COVID майже не відчуває симптомів: ходить на роботу, відвідує сімейні заходи, водночас заражаючи інших, хтось відчуває легке нездужання, але й воно минає через два-три дні, а хтось потрапляє до лікарні. Медики поки списують це на індивідуальний імунітет, але й цього не можуть довести на 100%.

Читайте далі, щоб дізнатися про найпоширеніші наслідки та симптоми затяжного COVID і забезпечити своє та здоров’я інших.

Ви відчуваєте сильну втому
“У вас може виникнути просто таки нищівна втома”, – говорить доктор Коваррубіас-Екардт.

Водночас головний американський інфекционіст Ентоні Фаучі сказав, що затяжний COVID/Long COVID нагадує синдром хронічної втоми, чи міалгічний енцефаломієліт, який характеризується слабкістю, болем у м’язах, розладами сну, головними болями та симптомами, схожими на застуду чи грип.

Головні болі та мігрень
“Головний біль, як правило, є одним із найпоширеніших довгострокових ускладнень, які ми спостерігаємо після COVID”, – розповідає спеціаліст із головного болю з клініки Клівленда доктор Емад Естемалік.

Запаморочення
Короткочасна пам’ять, втрата та сплутаність свідомості, труднощі з концентрацією. За час боротьби з COVID-19 лікарі дізналися, що ознаки та симптоми вірусної інфекції можуть сильно відрізнятися у людей. Це стосується й довгострокових наслідків. Це не обов’язково залежить від тяжкості інфекції COVID і віку пацієнта.

Захворювання легенів
“Довготривалі наслідки COVID-19 частіше спостерігаються у пацієнтів, які мали більш серйозні респіраторні проблеми. Тому люди мають інтерстиціальне захворювання легень, яке вимагає постійного лікування за допомогою пульмонології. Ми бачимо людей з міопатією або нейропатією. Їм потрібно набагато більше часу, щоб відновитися, і все ще потрібне постійне лікування”, – кажуть медики.

Проблеми зі слухом
Нещодавнє дослідження в Nature показало, що COVID може пошкодити лор-органи. Тому ви відчуваєте шум у вухах або запаморочення.

“Вірусні інфекції є частою причиною втрати слуху та вестибулярної дисфункції”, – підсумовується в ньому.

“Збільшення кількості сенсорних симптомів пов’язано з COVID, включаючи нову втрату слуху, шум у вухах та/або запаморочення. Висновки показують, що клітини внутрішнього вуха людини та миші мають молекулярний механізм для проникнення SARS-CoV-2. Ми також показуємо, що SARS-CoV-2 може інфікувати конкретні типи клітин внутрішнього вуха людини. Наші результати показують, що інфекція внутрішнього вуха може лежать в основі проблем зі слухом і рівновагою, пов’язаних з COVID-19”, – кажуть дослідники.

У вас може бути багато симптомів COVID
«Деякі люди одужують дуже швидко, а інші, здається, страждають від наслідків протягом досить тривалого періоду часу», – кажуть медики.

Діти також можуть довго хворіти на COVID
Окрім багатосистемного запального синдрому, у дітей виникають тривалі або залишкові симптоми та ускладнення COVID у 4-6% випадків.

Наслідки коронавірусу у дітей такі:
респіраторні симптоми
ураження серця
аносмія та/або агевзія (зміни нюху та смаку)
порушення розвитку нервової системи
когнітивна туманність або втома
фізична втома/погана витривалість
головний біль
наслідки психічного здоров’я/поведінкового здоров’я

Що робити за тривалого COVID
Зверніться до медичного працівника, якщо ви побоюєтеся, що у вас тривалий COVID. І захистіть себе: “Стає зрозумілішим, що ми всі ще деякий час будемо жити в реальності COVID”, — написав професор Тім Спектор у довгій статті про COVID на CNN.

Тож, не нехтуйте профілактикою COVID.

Зробіть щеплення.
Дотримуйтеся соціальної дистанції в людних місцях.
Мийте руки.
Носіть маску – це один із найефективніших кроків, які ви можете зробити, щоб запобігти поширенню вірусу.


Читайте також:


Залишити коментар: