Носіть маску на носі, а не під носом, інакше буде важко дихати – Володимир Курпіта



Коронавірус в Україні продовжує бити рекорди – ще недавно про 5 тисяч нових хворих не було й мови, а тепер ми наближаємося до 6 тисяч. Чи справляються лікарні з напливом хворих і як держава виконує свої зобов’язання перед медиками – на ці питання в ефірі Апостроф Live відповів директор Центру громадського здоров’я МОЗ України у 2018-2019 роках ВОЛОДИМИР КУРПІТА.

- джерело.

– Як ми боремося з коронавірусом? Чим заяви і декларації відрізняються від реальності станом на зараз?

– Все більше і більше лікарень зустрічаються із хворими на COVID-19. І це вже не тільки лікарні, які були визначені МОЗ, але й районні лікарні, інші міські лікарні. Це реальність, з якою лікарі стикаються щодня.

На жаль, це питання не було вчасно адресоване, і через це ті лікарні, які не є спеціалізованими, не дуже підготовлені для роботи з цими пацієнтами, включаючи навчання персоналу та захищеність медичних працівників.
Я не кажу про забезпечення киснем, оскільки це серйозний виклик загалом для системи охорони здоров’я. Плюс втома від тривалого впливу на систему охорони здоров’я. Через це тут можна тільки підтримати лікарів і медсестер, які щоденно працюють.

І треба нагадати пацієнтам та громадянам, що кожен з нас має свою певну відповідальність за поширення цієї епідемії, яка полягає в дотриманні простих правил. Але чомусь у нас є частина населення, яка дійсно не вірить в існування цієї хвороби.

Ми чуємо багато звітів щодо доплат медикам. Чи здійснюються такі доплати та наскільки вони великі?

– Виплати здійснюються, але сама процедура є достатньо складною. Вона враховує час безпосередньої роботи тільки з хворими на COVID-19 і залежить від того, чи уклала лікарня договір із Національною службою здоров’я України.
Якщо лікарня не уклала такого договору, власне кажучи, виплати здійснювати немає звідки. Міністерство охорони здоров’я намагалося врегулювати цю ситуацію у ручному режимі, проте навіть це не є досить гнучким і швидким.

Що можна зараз очікувати – це те, що виплати все ж таки будуть затримуватися більше, оскільки коштів не вистачає, якщо терміново не буде прийняте рішення про переведення коштів з ковідного фонду саме на програму медичних гарантій. Це необхідно для того, щоб можна було контрактувати більшу кількість лікарень.

– Як ви гадаєте, влада піде на це? Це ж треба з “Великого будівництва” гроші повертати.

– Влада змушена буде піти на таке, тому що в нас збільшується кількість хворих. Як ви бачите, сьогодні вже 5800 хворих – і це тільки виявлені випадки. Плюс зростає серйозно навантаження на лікарні, через це не уникнути соціальних заворушень і невдоволення з боку медиків та пацієнтів.

Тому влада змушена буде це робити. Як швидко – покаже час. Але це точно не відбудеться до місцевих виборів. А після місцевих виборів можна очікувати, що гроші направлятимуться на якісь інші заходи.

– Ми бачимо в заявах представників влади, що 50% ліжок заповнені. З іншого боку, очевидці кажуть, що палати переповнені. Де тут правда?

– Правда посередині, насправді, тому що зазвичай очевидці звертаються до найбільш відомих або розрекламованих місць надання допомоги. Дійсно, це лікарні першої хвилі, які зараз наповнені на 90-95%. Поряд з цим місцеві органи влади почали розгортати ліжка в інших відділеннях, про які менше знають самі пацієнти і журналісти, власне кажучи. Через це ліжка зайняті десь відсотків на 50. Я думаю, що ми маємо зайнятість зараз близько 60%.
Проблема полягає не стільки в зайнятості самих ліжок, скільки в доступі до тих послуг, які на цих ліжках мають надаватися. Зокрема це і забезпеченість лікувальними засобами, і доступність до кисню. З цим проблема може виникнути, оскільки навіть ті лікарні, які почали ремонтувати системи постачання кисню, не всі це завершили. Фактично ці системи одразу будуть надаватися для надання допомоги пацієнтам, і це може створювати додаткові проблеми. Ну і взагалі забезпеченість киснем в Україні зараз потребує нагальної уваги як з боку керівництва Міністерства охорони здоров’я, так і, напевно, з боку керівництва уряду загалом.

– За минулу добу виявили понад 5800 випадків. Як далі буде рухатися динаміка?

– У нас зараз не 5800, а більше хворих. Ми не всіх виявляємо через обмеження тестування. Але поки що я не бачу жодних передумов, які б вказували на те, що епідемія в найближчий тиждень-два буде іти на спад. Я думаю, що ми будемо мати зростання навіть офіційної статистики, оскільки дані зараз свідчать, що збільшується захворюваність у великих промислових областях – Одеській, Дніпропетровській, Харківській.

Це не досить втішна картина – якщо вірус потрапляє в густонаселені місця, він швидше поширюється. З урахуванням того, що в нас починається зимовий сезон, люди частіше будуть знаходитися у закритих приміщеннях, що сприятиме поширенню вірусу.

Через це я би ще раз закликав усіх: якщо ви заходите в приміщення, будь ласка, одягайте маски, тому що вони погіршують можливості вірусу для передачі і сприяють вашому здоров’ю. Це безпосереднє здоров’я кожного з нас. Як би не було важко носити маску на роті і носі, її треба носити на роті і носі, а не під носом. Потім, коли ви, не дай Боже, потрапите в лікарню, і вам буде запропонована ШВЛ, там буде дихати значно важче.

– Наскільки важливою є зміна принципу формування мобільних бригад – замінити анестезіолога на інфекціоніста – яке буде впроваджене урядом?

– Мобільні бригади на даний момент дійсно вичерпали свій ресурс. Тут потрібні зміни, які стосуються і швидшого реагування, і можливостей вчасної діагностики.

Єдине, я не розумію – чому йде мова виключно про інфекціоніста, оскільки інфекціоністів у нас в країні не так багато. Залучати їх ще й до мобільних бригад, на мою думку, не дуже розумне рішення. Проте, можливо, ми більш точно зрозуміємо, про які бригади буде йти мова, коли ми побачимо вже безпосередньо текст самого документу.


Читайте також:


Залишити коментар: