Буханець за 28 гривень: в Україні стрімко зростуть ціни на хліб, названо причини та терміни



В Україні в 2021 році зібрали рекордний урожай зернових, але, як не парадоксально, на внутрішньому ринку утворився дефіцит пшениці, що неминуче призведе до подорожчання хліба.

- джерело.

Про це йдеться у матеріалі “Апострофа”.

За словами голови “Союзу українського селянства” Івана Томича, те, що на зерновому ринку України назрівають проблеми, було ясно ще влітку.

“Оцінивши ситуацію, трейдери прийняли рішення якнайбільше скуповувати якісну пшеницю II-III класів і вивезти її, поки не піднявся шум”, – зазначив він.

А в тому, що якісного зерна на внутрішньому ринку сьогодні мало, винний уряд, який цю проблему “проспав”.

“Так само, як і з газом, але тут ситуація ще складніша, тому що якісної пшениці II класу практично немає. При тому, що до нового врожаю ще дуже далеко, і в нас уже виникає дефіцит”, – констатував експерт.

Іван Томич прогнозує, що ціни на хліб із вересня 2021 року до вересня 2022-го зростуть до 35%. А це – втричі більше, ніж уже “звичне” зростання на 10-12% на рік. Тобто, якщо сьогодні буханець хліба коштує 20 гривень, наступної осені його ціна зросте до 25-28 гривень.

Дефіцит зерна позначиться і на якості продукції. Експерт вважає, що найближчим часом на нас чекає звуження асортименту хлібобулочних виробів на полицях магазинів.

“Якісного хліба буде менше. Крім цього, зменшиться кількість та погіршиться якість макаронних виробів”, – каже Іван Томич.


Читайте також:


Залишити коментар: