“Заразність і симптоми жахливі, найбільш небезпечну мутацію штаму “Дельта” виявили в Україні”: медики про загрозу вірусу



Штам “Дельта” продовжує мутувати і неприємно дивувати науковців і медиків. Найнебезпечнішу мутацію вірусу було зафіксовано в Україні. Варіант ще більш заразний, ніж початкова версія штаму “Дельта”. Медики вивчають ситуацію і готуються до випробувань.

- джерело.

Як інформує “Ukrinform“, вченi Інституту молекулярної біології і генетики виявили у досліджуваних зразках з різних регіонів України штам Дельта AY.4, який має підвищений рівень контагіозності.

“Науковці ІМБГ виявили Дельта AY.4 штам у 8 досліджуваних зразках. Найбільше уражена ним, судячи з вибірки, Волинь: у третині досліджуваних зразків з цієї області детектовано Дельта AY.4 штам. Дельта AY.4 штам виявлено також у 2 зразках із Львівщини, по 1 зразку – з Одеси, Дніпра та Херсонської області”, – йдеться у повідомленні Інституту молекулярної біології і генетики.

Загалом науковці отримали від Центру громадського здоров’я 75 зразків, взятих наприкінці жовтня у хворих з восьми регіонів України: Харків – 8 зразків, Херсон – 10, Київ – 9, Львів – 9, Ужгород – 10, Одеса – 10, Дніпро – 10, Луцьк – 9.

Як зазначається у повідомленні, у всіх без винятку зразках детектовано Дельту.

“Останні дослідження так само, як і попередні, проведені в ІМБГ на початку листопада, свідчать: переважає “материнський” штам Дельта, т.зв. індійський (B.1.617.2) – його виявлено у 60% зразків. У решті досліджуваних зразків виявлено 9 різних варіантів цього штаму”, – повідомляють в інституті.

В ІМГБ зазначають, що уперше в Україні зафіксовано появу штаму Дельта AY.4.2 – у місті Дніпро. Цей варіант Дельти, який уперше зафіксували у Великій Британії влітку 2021 року, британські вчені вважають найбільш контагіозним з усіх варіантів вiрусу SARS-CoV-2.

“Важливо підкреслити: і сам індійський “материнський” штам, і його мутовані варіанти мають дуже високий рівень контагіозності порівняно з уханським штамом SARS-CoV-2, що прийшов у світ у грудні 2019 р. з Китаю, та британським Альфа, який спричинив попередню хвилю захворювання в Україні і світі. Про це свідчать і дані міжнародної наукової бази даних GISAID, згідно з якими на сьогодні різноманітні варіанти штаму Дельта знайдено у більш як 97% зразків, секвенованих у світі. Це безпрецедентно, адже досі жоден штам ковіду не мав такого тотального домінування на планеті”, – прокоментували в Інституті.

Запис “Заразність і симптоми жахливі, найбільш небезпечну мутацію штаму “Дельта” виявили в Україні”: медики про загрозу вірусу спершу з’явиться на Слово News.


Читайте також:


Залишити коментар: