За комунальні борги планують обмежувати в керуванні автомобілем і виїзді за кордон



Відповідний проєкт Постанови зареєструвала народний депутат Галина Третьякова, голова парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

За основу прийнято Закон України про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг (№ 3613), повідомляє сайт Бухгалтер.

- джерело.

Законопроєкт передбачає реструктуризацію боргів за житлово-комунальні послуги станом на 1 жовтня 2020 року. На споживачів, які уклали договір про реструктуризацію заборгованості, поширять діючий порядок нарахування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для оплати поточних платежів. Стягнення відповідної заборгованості автори законопроєкту хочуть прирівняти до стягнення аліментів.

Зокрема, із заробітної плати боржника зможуть утримувати її 50% за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.

Також за наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг державний виконавець зможе виносити вмотивовані постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника до погашення заборгованості з комуналки у повному обсязі:

  • у праві виїзду за межі України;
  • у праві керування транспортним засобом;
  • у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю;
  • у праві полювання.

А також за наявності заборгованості стягнення може бути звернено на майно боржника. Тобто за борги виконавець може ініціювати стягнення за рахунок майна боржника – житла, автомобіля тощо. Звісно, якщо сума боргу перевищує показник, окреслений у Законі про виконавче провадження.


Читайте також:


Залишити коментар: