“Ви презентуєте ЗСУ, а не Росію!” У Дніпрі школяр став на захист української мови: деталі



У школі Дніпра виник мовний конфлікт між представниками військових вишів і старшокласником Михайлом. Гості школи хотіли виступати російською, але учень вимагав, щоб вони говорили тільки державною мовою.

Інформує - джерело.

Директорка школи підтримала хлопця і пообіцяла провести перевірку інциденту. Щодо військових, які не захотіли використовувати українську мову, також ведеться службове розслідування.

Детальніше про це читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

“Будь ласка, українською”

У школі №11 міста Дніпра виник скандал через російську мову. На урок до старшокласників прийшли представники семи військових закладів вищої освіти на чолі з представником Самарського районного військкомату Юрієм Кравцем.

Йшлося про вибір майбутньої професії, і гості активно агітували дітей вступати до їхніх ЗВО. Однак деякі військові перед своїм виступом попросили вибачення і дозволу перейти на російську мову, тому що їм так зручно.

Старшокласник Михайло Пономаренко відстоював українську мову

Вчителі та діти мовчали. Не погоджувався тільки один школяр – Михайло Пономаренко, розповів у Facebook його батько Олексій.

Представники військових навчальних закладів зі Львова і Києва в підсумку продовжили говорити українською мовою. А ось із представником Харківського вишу виник конфлікт. Коли він сказав, що говоритиме російською, хлопчик відповів: “Ні, українською, будь ласка”.

“Той питає: чому син такий принциповий? Син дістає телефон і збирається знімати. Побачивши це, харків’янин говорить: “А ось я принципово буду говорити російською, бо ти дістав телефон”. “Так, – відповідає син, – а ви зараз дієте згідно з вашим статутом і Конституцією України, чи, може, ви представляєте збройні сили РФ?” Тоді той перейшов на дуже кострубату українську”, – описує ситуацію батько школяра.

Михайло Пономаренко

На хлопця накинулися і хотіли “морально з’їсти”

Наступний представник вишу Дніпра виступив українською мовою і передав слово своєму кадетові, який знову став запитувати, чи не проти учні, якщо він виступить російською мовою. Міша так само відповів, що проти.

“І тут почалося! Вискакує представник Самарського військкомату, який і організував цей патріотичний захід, і разом із харків’янином починають на підвищених тонах лаяти мого сина, підлітають до нього і намагаються морально з’їсти. “Ти хто такий? Найрозумніший? Ми в гостях, нормально попросили по-російськи, а ти бикуєш, ідеш на дебільні принципи, упоротий свідомий. Може, з тобою провести бесіду, щоб поважав старших і мовчав?” Клас мовчить, вчителі мовчать”, – описує події батько Михайла.

“Дядю, тебе винесуть!”

Тоді Михайло, який займається боксом, має розряд кандидата в майстри спорту, піднімається і підходить до призвідника скандалу. І каже: “Дядю, я зараз тобі таку бесіду проведу, що тебе звідси винесуть”.

“Той задкує, харків’янин кричить так, що вся школа чує. До вчительки: “Що це за неподобство, ви ж не проти, щоб я по-російськи?” Та відповідає: “Особисто я ні, але розбирайтеся з учнем самі”. Тут уже всі перейшли на емоції так, що вся школа чула, Міша пояснив: “Ви прийшли в українську школу, ви представники українських вишів, ви презентуєте Збройні сили України! Не Росії! Ви не маєте поваги ні до мови, ні до України. Або ви спілкуєтеся українською, або кіно не буде!” – розповідає батько.

Михайло з Антіном Мухарським

Представник військкомату “вистрибував зі штанів”, але директор підтримав учня

Коли Михайло пішов до директорки школи, то вона сказала, що в курсі ситуації, провела виховну роботу з учителями, бесіду з військовими і повністю підтримує позицію Михайла.

Також батько хлопчика зазначає, що представник військкомату говорив по-українськи, але він “зі штанів вистрибував”, щоб його колеги говорили російською, бо вони гості.

“Яку ж Україну ми збираємося будувати з такими “військовими” і “вчителями”. Невже не можна було підтягнути україномовних представників, які б не ганьбили свою форму і дотримувалися б свого статуту і Конституції України?! І ще більше ображає мовчання викладачів “яка різниця”. Ні син, ні я не проти ні російськомовних громадян, ні інших нацменшин. Але проти неповаги до рідної мови, якою розмовляли наші предки і яку російська імперія і Радянський союз з усіх сил намагалися знищити, а зараз крок за кроком ми її відновлюємо”, – пояснив свою позицію батько хлопчика.

"Ви презентуєте ЗСУ, а не Росію!" У Дніпрі школяр став на захист української мови: деталі

"Ви презентуєте ЗСУ, а не Росію!" У Дніпрі школяр став на захист української мови: деталі

"Ви презентуєте ЗСУ, а не Росію!" У Дніпрі школяр став на захист української мови: деталі

Тепер відбуваються перевірки і роз’яснювальні бесіди

Директорка школи Наталія Бондаренко сказала нам, що зараз у навчальному закладі ще розбираються з цією ситуацією.

“Я б хотіла зазначити, що пост тата хлопчика був досить емоційним. Військові не переходили на російську мову. Сьогодні тато теж розмовляв із представниками Оперативного командування ЗСУ, він також погодився, що був емоційний”, – говорить OBOZREVATEL Бондаренко.

За словами директорки, в той день був урок профорієнтації, прийшли військові. “Міша дійсно дуже принциповий хлопчик, він патріот. І я дуже сподіваюся, що надалі таких хлопців буде у нас усе більше. Мене стурбувала ця ситуація, щойно я дізналася про неї – провела нараду з учителями. Ми говорили про те, що виконуємо мовний закон України. Не тільки самі говоримо українською, а й закликаємо тих, хто приходить до нас, також спілкуватися українською мовою. Заходи в школі ще не закінчилися, ми проводимо роз’яснювальні бесіди”, – говорить Бондаренко.

Прессекретар обласного військкомату Сергій Кравчук також запевняє, що особливого конфлікту не було.

“Дійсно приходили військові, вони проводили профорієнтацію. Ми щороку проводимо таку роботу. Конфлікту не було, просто вони зробили зауваження учневі, який знімав їх на телефон”, – каже Кравчук OBOZREVATEL.

Він додав, що “коли люди не дуже добре знають українську мову, вони просять дозволу говорити російською, оскільки так зручніше”. Водночас Кравчук запевнив, що стосовно військових зараз відбувається службове розслідування.


Читайте також:


Залишити коментар: