Вuплaт нa дiтeй пoзбaвлять сoтнi тuсяч yкрaїнцiв: кoгo цe тoркнeтьcя і в чoмy прuчuнa



У ЮНІСЕФ розкритикували проект про адресну програму соцдопомоги

- джерело.

В Україні сотні тисяч сімей можуть втратити виплати від держави при народженні дитини . Про це попереджає Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ після аналізу законопроекту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”, опублікованого на сайті Міністерства соціальної політики.

Зокрема, занепокоєння організації викликали пропозиції до статті 10 закону про держдопомогу сім’ям з дітьми, які встановлюють в нових умовах отримання виплат при народженні дитини в залежності від доходу сім’ї.

Як відзначають в ЮНІСЕФ, пропозиції де-факто замінюють існуючу допомогу на адресну програму, яка буде виплачуватися тільки сім’ям, чий середньомісячний дохід на особу не перевищує 15% від розміру виплат.

Якщо новий проект закону підтримають у Верховній Раді, то Україна втратить свою “єдину універсальну програму надання соціальної допомоги дітям”, а кількість позбавлених необхідної підтримки сімей може скласти сотні тисяч.

У міжнародній практиці універсальні виплати для дітей визнані ефективним і справедливим інструментом для соцзахисту сімей з дітьми. У ЮНІСЕФ відзначають, що даний законопроект може бути “значним негативним кроком”. Також експерти пояснили чому:

Висока ефективність допомоги при народженні дитини
Допомога при народженні дитини (до 3 років) є більш ефективною і забезпечує широке охоплення бідних, ніж деякі адресні програми на основі перевірки доходів.

Наприклад, в минулому році більш 57,8% допомоги було виплачено сім’ям, дохід яких нижче фактичного прожиткового мінімуму. Охоплення малозабезпечених верств населення в 2018 році зріс до 22,8%, а охоплення бідних сімей з дітьми до 3 років досягає 100%.

Висока ймовірність виключення певних категорій при введенні адресних програм

Згідно з результатами дослідження, методи оцінки доходів, які в даний час застосовуються в Україні, можуть виключати значна кількість людей, що живуть в бідності.

Так, грошовий еквівалент не цілком відображає труднощі, з якими стикаються діти, навіть коли родина отримує дохід вище зазначеного рівня. До того ж економічна ситуація в сім’ях здатна швидко змінюватися, і багато хто з найбідніших сімей можуть не знати про складну процедуру тяганини з документами.

Важливість інвестицій протягом перші 1000 днів життя дитини
Інвестування в дітей молодшого віку є одним з найбільш ефективних, яке може зробити влада, і перші кілька років життя найсильніше впливають на майбутнє здоров’я, навчання і заробіток кожної дитини.подіїВбивця 14-річної Даші Дробот розповів про останні хвилини життя дівчинки (відео)

Всі діти мають право на соціальний захист, що закріплено Конвенцією ООН про права дитини та Загальною декларацією прав людини, нагадали в ЮНІСЕФ.

При цьому в організації зазначили кілька інших законопроектів (№1136; №1173; №1173-1), що мають на меті збільшити розмір виплат при народженні дитини та продовжити програми по 3 років до 6 років.


Читайте також:


Залишити коментар: