Втрачають гроші та роботу: що загрожує українцям за використання фальшивих COVID-сертифікатів



Після посилення карантину в Україні продаж підроблених сертифікатів про вакцинацію перетворився на цілу індустрію – довідки продають не тільки в соцмережах, але і в турагентствах і навіть у лікарнях. І це тоді, коли смертність від коронавірусу в нашій країні досягає рекордних показників.

- джерело.

Діє кілька масштабних схем.

Про те, як працює чорний ринок COVID-сертифікатів і до чого він призводить, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Українці злякалися: хто і як купує підроблені сертифікати
Кіберполіція вже зафіксувала сотні випадків продажу фальшивих сертифікатів. Доти, доки покупець не використав фальшивку, він вважається невинним. Але ось продавцеві уникнути покарання точно не вдасться.

Самі щеплення від коронавірусу безкоштовні, їх можна без проблем зробити в будь-якому куточку країни. Але українці все одно готові платити від 300 до 2 400 грн за фейкові довідки. Більшість продавців, до яких люди звертаються, – шахраї, вони просто беруть гроші за документ і зникають.

Мешканка Херсона Ганна працює продавчинею в невеликому магазині, троє її колег сертифікати вже купили, але сама дівчина хотіла вакцинуватися по-справжньому.

“У нас уже є сертифікати, а мені сказали, що другу дозу тільки через три тижні зроблять, потім ще два тижні чекати сертифіката. І я тепер без роботи буду ці п’ять тижнів”, – обурилася вона.

Вакцинація в Україні стартувала ще в кінці лютого, влітку доступ до щеплень уже отримали всі категорії громадян. Однак уряд дуже мляво проводив інформаційну кампанію і не зміг донести до всіх українців той факт, що для невакцинованих діятимуть обмеження і деякі з нещеплених громадян зовсім не зможуть вийти на роботу. Тепер же, коли країна поступово переходить у “червону” зону, українці купують сертифікати – щоб не втратити робочі місця і не залишитися без зарплати.

За словами Анни, її знайомі купили сертифікати за 500 грн, але є нібито й дешевші варіанти. У мережі також активно пропонують купити підроблені довідки за 2 500 грн і гарантують, що розміщують їх у Дії. Насправді, це можливо тільки в одному випадку – якщо в схемі замішаний лікар.

У Міністерстві цифрової трансформації, яке займалося створенням Дії, кажуть: обдурити систему шахраї не можуть. Єдина можливість внести фальшивий сертифікат у Дію – знайти лікаря, який оформить вакцинацію, але водночас її не робитиме. Але й такі випадки поліція може вистежити, тоді лікар втратить роботу і матиме кримінальну відповідальність.

Зрештою, Анна все-таки зважилася купити довідку в мережі. Заплатила 1 800, але продавець пропав. “Я багато разів писала потім, мене просто заблокували. Тепер ні грошей, ні довідки, ні роботи”, – скаржиться дівчина.

Як і кого карають за фальшивки?
У поліції вже попередили, що в “червоних”, “помаранчевих” і “жовтих” зонах значно посилять перевірки сертифікатів. І для продовження роботи закладам із “червоної” зони необхідно, щоб їх співробітники були вакциновані на 100%. Причому закон передбачає штраф як за продаж, так і за використання фальшивок.

Для продавців – від штрафу 17 тисяч гривень до 5 років позбавлення волі. За використання підроблених довідок та сертифікатів – від штрафу в розмірі до 850 гривень до обмеження волі на строк до 2 років.

Купити підроблену довідку – спроба обдурити самого себе. Рано чи пізно обман розкриється, і за це доведеться відповідати перед законом. Українець із купленою довідкою не захищений від зараження коронавірусом. І в разі, якщо ви захворієте, лікарі перевірять, чи є у вас щеплення і якою вакциною вас прищеплювали.

 


Читайте також:


Залишити коментар: