Вселенський Патріархат назвав себе “істинною материнською церквою” для православних України



Патріархат підтвердив початок процедур щодо створення автокефальної церкви в Україні

- джерело.

Константинопольска православна церква, яку ще називають Вселенський Патріархат, назвала себе “істинною материнською церквою” для Української православної церкви.

Створення в Україні самостійної церкви. Відповіді на всі головні запитання вірян
Української православної церкви.

Про це йдеться у комюніке Синоду Патріархату щодо чергового засідання 19-20 квітня, під час якого серед іншого обговорювалося питання автокефалії для української церкви.

Створення в Україні помісної церкви з точки зору росіян – це найбільш сильне порушення прав власних вірян вважатися єдиною правильною конфесією. Цей напад на канонічність “руського міра” Путін справді оцінює як достатній привід для війни – не лише в Україні, а й в цілому світі. Втрата позицій Московським Патріархатом означатиме і поступову втрату російською церквою першості в світовому православ’ї. А це ніяк не входить в плани Володимира Путіна.

“Відповідно до Божественних і Святих Канонів, а також вікового церковного порядку і Святої Традиції, Вселенський Патріархат зацікавлений у збереженні загальноправославної єдності та турботи про Православні Церкви у всьому світі, особливо про Українську Православну Церкву, яка отримала від Константинополя спасительну християнську віру і святе хрещення. Таким чином, як істинна материнська церква, Вселенський Патріархат розглядав питання, що стосуються церковної ситуації в Україні”, – йдеться у повідомленні.

Вселенський Патріархат підтвердив, що отримав від церковних та цивільних властей України, які представляють мільйони українських православних християн, звернення щодо створення автокефалії. Синод Константинопольської православної церкви вирішив тісно спілкуватися та координувати свої дії з сестринськими православними церквами щодо цього питання.

Читайте також: Дорога до автокефалії: дві з трьох православних церков України готові до рішення Константинополя

Нагадаємо, Петро Порошенко офіційно прийняв звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо автокефалії від Предстоятелів православних церков України. Так, звернення передали Патріарх Філарет та Митрополит Макарій з підписами усіх архієреїв УПЦ Київського Патріархату та УАПЦ.

Єдина Помісна церква може з’явитися в Україні до святкування 1030-річчя хрещення Київської Русі, тобто до кінця липня.


Читайте також:


Залишити коментар: