Власники та орендодавці землі заплатять нові податки з 2022 року: названо мінімальну суму



Згідно з підписаним Володимиром Зеленським законопроектом про внесення змін до Податкового кодексу, власники та орендодавці землі зобов’язані будуть сплачувати державі податки зі своїх паїв. Нововведення почне працювати вже з 1 січня 2022 року.

- джерело.



 

Нове податкове зобов’язання стосуватиметься фермерів і аграріїв, які обробляють свій або орендований пай, а також тих, хто не вирощує нічого, але має землю у власності. Під оподаткування підпадуть ділянки землі площею понад 50 соток.

Тим землевласникам, які здають землю в оренду офіційно, а також власникам городів, не потрібно буде сплачувати податки. А тим, хто здає землю в оренду неофіційно, за новим законом із 2022 року надійдуть платіжки.

З 1 січня в Україні запроваджується мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Це податок, який має бути мінімально сплачений за землю сільськогосподарського призначення.

Таким чином, власнику земельного паю доведеться доплатити до бюджету певну суму, у разі, якщо сума податків та зборів, які він сплатив за відповідний рік, менша від цього мінімального податкового зобов’язання.

У 2022 році МПЗ буде нараховано власникам землі за 2021 рік, а у 2023 році зарахування будуть проводитись за 2022 рік.

У 2022 та 2023 роках мінімальне податкове зобов’язання складе 4% від нормативної грошової оцінки землі. В наступні роки податок на землю зросте до 5%.

Розрахувати свій розмір податку, зокрема, МПЗ, кожен українець зможе сам. Для цього потрібно знати нормативну грошову оцінку землі, помножити її на коефіцієнт (4% чи 5% залежно від періоду, що розраховуємо). Якщо оцінка землі не проводилася, то буде братися при розрахунку середній показник по області.

Найдорожча за середньою нормативною оцінкою земля в Україні – на Черкащині, її оцінюють у середньому у 33 646 грн за гектар. Таким чином, у 2022 та 2023 роках МПЗ у цьому регіоні становитиме в середньому 1346 грн за гектар. Після підвищення ставки – 1682 грн. за гектар.

Найдешевші паї за оцінкою – на Житомирщині: 21411 грн за гектар по МПЗ. З наступного року МПЗ на Житомирщині в середньому буде 856 грн за гектар. При 5% ставці – 1070,5 грн за гектар.


Читайте також:


Залишити коментар: