В українок можуть відібрати декретні виплати: до чого варто готуватись та що потрібно знати



В Україні суд постановив, що декретні виплати і одноразова допомога при народженні дитини не передбачені Конституцією. Таким чином влада має повне право їх скасувати.

- джерело.

Відповідне рішення прийняв Конституційний суд України у відповідь на звернення 50 народних депутатів. Таким чином, суд визнав, що, хоч держава й повинна гарантувати охорону сім’ї, дитинства, материнства і батьківства, але при цьому соціальні витрати (наприклад, фінансова допомога по догляду за новонародженим) — повинні виплачуватися тоді, коли в країні панує фінансова стабільність.

“Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога при народженні дитини та допомога при усиновленні дитини — не передбачені в Конституції України” — йдеться у повідомленні прес-служби КСУ.

Також у роз’ясненні зазначено, що за потребі держава повинна вжити відповідні заходи для зменшення соціальних витрат, щоб поліпшити фінансово-економічну ситуацію. При цьому зазначено, що такі дії повинні мати тимчасові рамки.

Таким чином, оскільки виплати допомоги по догляду за дитиною до 3 років, а разом із ними і одноразова фінансова підтримка молодих мам у сумі 41,3 тис. гривень не передбачені Конституцією України, у Верховної Ради є всі повноваження, щоб скоротити або скасувати ці привілеї.


Читайте також:


Залишити коментар: