В Україні закриватимуть пологовi, де народжується менше 150 малюків на рік: яка причина



Чиновники переконують – що менше пологів, то гірша кваліфікація лікарів.

- джерело.

Національна служба здоров’я з наступного року висуває додаткову умову за кількістю пологів. Якщо у медзакладі народжується менш як 150 малюків на рік, вони мають зачинитися. Таким чином Національна служба здоров’я намагається вплинути на смертність немовлят в Україні.

Про те, скільки з наступного року зникне пологових будинків та відділень – 27 грудня йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Саме смертність малюків і жінок спонукала Національну службу здоров’я ввести норму у 150 пологів. Чиновники вважають, якщо пологів мало лікарі втрачають необхідну практику. За минулий рік в Україні померло 1469 новонароджених. Смертність немовлят в Україні вища ніж в країнах Євросюзу. Очільниця асоціації неонатологів, каже, що і 150 пологів мало, аби тримати кваліфікацію лікарів на найвищому рівні.

“Це за собою тягне дуже багато помилок професійного характеру. В регіонах треба залишати (медустанови – Ред.) де 300 пологів і більше на рік”, – зазначає Тетяна Знаменська.

300 пологів на рік – це той мінімальний показник за якого можуть працювати пологові будинку у ЄС. Однак в НСЗУ до такого кардинального кроку не готові. Планку у 150 пологів не подолають майже 70 медичних установ.

“З цих 70 – 30 мають менше 50 пологів на рік. Ми не говоримо про пологові будинки. Ми говоримо про пологові відділення у лікарнях”, – пояснює очільниця НСЗУ Наталія Гусак.

З ними не будуть підписані угоди з Національною службою здоров’я, а це означає, що пологові відділення не отримають фінансування і вимушені будуть зачинитися. Натомість тим, хто залишиться, Національна служба здоров’я з 2022 році обіцяє збільшити тариф за пологи з 10 до 15 тисяч гривень.


Читайте також:


Залишити коментар: