В Україні можуть запровадити надзвичайний стан у прикордонних областях: що це означає



В Україні планують запровадити надзвичайний стан у прикордонних регіонах через загострення ситуації на білоруському кордоні.

- джерело.



Таку заяву зробив голова МВС Денис Монастирський під час брифінгу після наради щодо захисту держкордонів.

Також Монастирський повідомив, що наразі визначено місця дислокації особового складу для Прикордонної служби, Національної гвардії, Національної поліції, визначено взаємодію з іншими підрозділами територіальної оборони, громадськими формуваннями з охорони громадського порядку. Військових зі Сходу та Півдня України залучати до охорони кордонів із Білоруссю поки що не планують.

Що таке надзвичайний стан?
Надзвичайне становище – особливий правовий режим, який може тимчасово вводитися в Україні або на її окремих територіях у разі виникнення техногенних чи природних надзвичайних ситуацій “характеру не нижче загальнодержавного рівня”.

Необхідність надзвичайного стану у тому, щоб забезпечити безпеку та здоров’я громадян, запобігти людським та матеріальним втратам, а також відновити правопорядок при силовій спробі захоплення державної влади та конституційного ладу.

На час надзвичайного стану відповідні органи держвлади, військове командування та органи місцевого самоврядування набувають особливих повноважень. Також допускаються тимчасові обмеження конституційних права і свободи людини і громадянина, правий і законних інтересів юридичних осіб для запобігання загрози.

Коли і на скільки можуть запровадити надзвичайний стан?
Ввести надзвичайний стан на території України або на окремих її територіях можуть після указу президента, який протягом двох днів після звернення затвердить Верховна Рада.

Згідно із законодавством, максимальний термін запровадження надзвичайного стану в Україні 30 або 60 діб в окремих регіонах. За потреби надзвичайний стан можуть продовжити указом президента, але не більш як на 30 діб.

Обмеження під час надзвичайного стану
Під час запровадження надзвичайного стану в Україні можуть діяти такі заходи:

режим особливого в’їзду та виїзду, а також обмеження свободи пересування територією з надзвичайним становищем;
обмеження руху транспорту, а також його огляд;
посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;
заборона проведення масових заходів, крім тих, заборона проведення яких встановлюється судом. У тому числі заборона страйків;
примусового відчуження чи вилучення майна в юридичних та фізичних осіб.


Читайте також:


Залишити коментар: