«Український Париж»: що варто подивитись в Чернівцях (ФОТО)



Чернівці – одне з найкрасивіших міст України і Східної Європи, куди їдуть не лише на відпочинок, а й щоб познайомитись з унікальними пам’ятками архітектури. Тож, PRESS-ЦЕНТР пропонує вашій увазі добірку наймальовничіших місць, котрі, перебуваючи в Чернівцях, обов`язково варто відвідати.

- джерело.

Резиденція православних митрополитів Буковини і Далмації – унікальна архітектурна споруда. Будували її 18 років, розпочавши роботи у 1864 році. Будівництво резиденції не мало аналогів на Буковині й коштувало на той час астрономічні гроші. Композиція ансамблю досить складна, але при цьому відзначається чіткістю планування. Нині тут розмістилися головні корпуси Чернівецького Національного університету імені Юрія Федьковича. Красою і величчю вражає Синодальна зала, одна з найгарніших в Європі. Вона була оздоблена мармуром. Не менш захоплює зала засідань Священного синоду. Її стіни прикрашає китайський червоний шовк. У 2011 році Резиденція була включена до списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

«Будинок-корабель», родзинка всіх архітектурних пам`яток Чернівців, розташований на перетині вулиць Головної та Шолом-Алейхема. Місцеві старожили ще називають його «шіфою», що в перекладі з німецької і є корабель. Це один з перших кам`яних будинків, споруджений наприкінці XIX століття. Будівля справді своїм виглядом нагадує корабель, що наче пливе вулицями Чернівців.

На Театральній площі вже понад століття красується Музично-драматичний театр. Своєю красою він не поступається кращим театрам Європи. Головний вхід прикрашають горельєф та скульптурні композиції за мотивами грецької міфології. На сцені чернівецького театру виступали великі майстри оперної та драматичної сцени Європи: Енріко Карузо, Федір Шаляпін, Соломія Крушельницька, Марія Бієшу, актор австрійської драми Моіссі та інші.

Кафедральний собор Святого Духа – головний православний храм в місті. Побудований у стилі італійського Ренесансу, з монументальним куполом заввишки в 46 метрів. Є також дві вежі-дзвіниці угорі з боків фасаду. При відвідуванні кафедрального собору Святого Духа варто обов`язково роздивитися фрески всередині.

Миколаївська церква – унікальний старовинний храм молдавсько-турецької доби, що донині стоїть на своєму первинному місці на вулиці Сагайдачного. Дерев’яна церква Святого Миколая збудована у 1607 році в «хатній» манері, бо в ті часи християнам не дозволялося вибудовувати собі величні храми на підвладних Порті землях. Вона скромна і маленька, досі відкрита для богослужінь.

Підготувала Анна ЯКИМЧУК.


Читайте також:


Залишити коментар: