У Польщі катастрофічно бракує сезонних працівників з України



Трудова міграція має особливий вплив на сезонні роботи у будь-якій країні. А в умовах карантинних обмежень будь-які перешкоди мають катастрофічні наслідки в аграрному секторі.

Пише - джерело.

Вже зараз фермерські господарства сусідньої Польщі почали відчувати гостру нестачу робочих рук. Адже вже за кілька днів, наприкінці травня, розпочнеться сезон зі збору ягід.

За інформацією аналітичного центру міжнародної компанії з працевлаштування Gremi Personal, польські підприємці скаржаться, що половина їхнього врожаю може бути втрачена, якщо іноземці не повернуться до сезонної роботи. Незважаючи на те, що в Польщі через пандемію все-таки залишаються постійні робочі з України, це не вирішує проблему нестачі робочої сили в сільському господарстві, де характер робіт саме сезонний.

Під час сезону збору ягід фермерам у Польщі потрібно додатково біля ста тисяч сезонних працівників. Адже чимало поляків у цей час також прагнуть заробити більше, а тому їдуть на схожі роботи у країни Скандинавії чи Німеччину або Нідерланди. Натомість українці часто влаштовуються на сезон збирати фрукти, овочі, на переробку врожаю.

Схожі кадрові проблеми особливо після карантинних обмежень виникають у Польщі і в готельному та гастрономічному бізнесі. Зараз бракує офіціантів, барменів, покоївок, кухарів. Під час пандемії у цих галузях скорочували витрати, оптимізували кадри. Звільнені працівники знайшли місця праці в інших галузях.

За останніми даними GUS (Центрального статистичного управління Польщі), за рік в галузі готельно-ресторанного бізнесу ліквідували понад 24 тисячі робочих місць. А зараз кількість вакансій у цій галузі почала стрімко зростати.

Вже з середини травня у Польщі карантинні обмеження послаблюються, починається сезон канікул та відпусток, відновлюють роботу ресторани, кафе, готелі, яким бракує персоналу.


Читайте також:


Залишити коментар: