“Це становить величезну загрозу”: вчені розгадали імовірну причину, чому “Омікрон” є таким заразним



Штам “Омікрон” спантеличив світ стрімкістю своєї появи і поширення. Він вже поширився на понад 80 країн. Вакцини полегшують перебіг хвороби, але штам “Омікрон” “навчився” обходити імунний захист, який вони формують.

- джерело.

Науковці та представники компаній, які працюють над розробкою вакцин, продовжують досліджувати новий штам, доки він знову не відправив на локдаун частину світу.

Науковці виявили, що COVID-19 “Омікрон” здатний розмножуватись у тканинах бронхів у 70 разів швидше, ніж вихідний варіант вірусу та штам “Дельта”, однак демонструє повільнішу швидкість реплікації у легенях.

Про це свідчать результати дослідження, проведені командою Університету Гонконгу, повідомляє “Суспільне” з посиланням на The Guardian.

При цьому вчені також з’ясували, що швидкість розмноження вірусу у тканинах легенів була у 10 разів повільнішою, що, на думку авторів дослідження, може бути показником легшого перебігу захворювання. Водночас Майкл Чан Чі-вай, який керував дослідженням, зауважив, що результати дослідження слід інтерпретувати з обережністю, оскільки тяжкість захворювання визначається й іншими факторами, зокрема імунною відповіддю та тим, чи не спостерігається надмірна реакція імунної системи, відома як “цитокіновий шторм”.

Науковець додав, що здатність штаму “Омікрон” частково уникати імунітету, сформованому вакцинами чи раніше перенесеною хворобою, може становити серйозну загрозу.

Професор мікробіології та імунології в Університеті штату Луїзіана Джеремі Каміль підтвердив це припущення, зазначивши, що штам “Дельта”, який виявився більш патогенним за вихідний варіант вірусу, продемонстрував аналогічну картину повільнішого розмноження у тканинах легенів.

“Автори виявили, що “Омікрон” у бронхіальній тканині дуже добре реплікується – навіть набагато краще, ніж “Дельта” або оригінальний вірус. Це може певною мірою сприяти перевазі у поширенні вірусу між людьми”, – сказав Каміль.


Читайте також:


Залишити коментар: