“Тривожне “вислизання” від імунітету й невідомі симптоми, суне штам “Омікрон””: лікар про “сюрприз” вірусу на Новий рік



Світом шириться штам “Омікрон”. Він зафіксований у сусідніх із Україною державах. Медики спостерігають за розповсюдженням вірусу й сигналізують про можливі загрози. У штамі “Омікрон” виявлено велику кількість мутацій, що може викликати значну кількість проблем.

- джерело.



Як інформує “Obozrevatel”, штам коронавірусу Омікрон насторожує занадто великою кількістю мутацій, але вакцинація та дотримання карантинних заходів, як і раніше, здатні захистити від небезпечної інфекції.

Громадянам, які вже зробили два щеплення від COVID-19, не варто турбуватися про бустерну дозу, адже вони і так будуть захищені від важкої форми захворювання протягом року. Новорічну ніч, утім, краще провести у вузькому колі сім’ї, а не в переповненому ресторані.

Таку думку висловив ексголовний санітарний лікар України Сергій Бережнов.

“Поки що оприлюднено попередні дослідження та попередні результати щодо штаму Омікрон, тому робити глобальні висновки зарано. Так, це насторожує. Особливо те, що порівняно з іншими штамами він найбільш змінений.

Необхідно збільшити кількість проведених досліджень у цьому напрямі, щоб дійти остаточних висновків. Наприклад, я чув трохи інші думки про Омікрон. Справді, він дуже змінений, але все не так однозначно. Наскільки він вислизає від дії імунної системи, від антитіл, також треба вивчати.

Що робити сьогодні? Робити те, що вже було зроблено. Тобто ті, хто ще не вакцинувався – на вакцинацію. У будь-якому разі імунна система реагуватиме і на Омікрон. Це не інший вірус, все-таки він із того ж уханського племені COVID-19.

Населенню необхідно пам’ятати, що треба зробити щеплення сьогодні, зараз, особливо групам ризику. Тим більше, що є припущення, що новий штам від чогось вислизає. Про додаткову дозу теж колись говоритимемо, але зараз головне – закрити це.

І обов’язково дотримуватися всіх протиепідемічних правил, тобто носити маску, мити руки тощо. Якщо немає особливої необхідності, намагайтеся уникати скупчень людей. А тим, хто не хоче цього дотримуватися, пояснювати: “Ви ж і мене ставите під загрозу. Незважаючи на те, що я двічі щеплений, ви поширюєте вірус”…

Пік захворюваності пройдений, але вона не швидко йтиме на спад. Розслаблятись ще рано. Так, є тенденції до зниження захворюваності, збільшується кількість перехворілих і вакцинованих. Тобто імунний прошарок серед населення зростає.

Але на Новий рік кардинального покращення в епідпроцесі не відбудеться. Він буде таким самим агресивним, таким самим небезпечним, особливо для незахищених і тих, хто не дотримується карантинних правил.

Тому так важливо встигнути зробити щеплення хоча б один раз. Якщо постаратися, до Нового року можна встигнути щепитися і двічі. І обов’язково дотримуватися правил роз’єднання.

Зараз буде багато легких форм коронавірусу, стертих або взагалі прихованих, і це найнебезпечніше. Я як лікар, який оцінює епідемічний процес, з пересторогою ставлюся саме до цієї категорії хворих. Тому що ми не знаємо, що вони хворі. Вони скрізь ходять, гуляють, разом з вами танцюють та заражають вас. У цьому сенсі діти теж дуже небезпечні для людей похилого віку.

Тому я б не радив зустрічати Новий рік у нічних клубах, ресторанах тощо. Краще скромним колективом чи в сім’ї”,- зазначив лікар.


Читайте також:


Залишити коментар: