Стануть не по кишені! В Україні злетять ціни на оренду квартир, скільки будемо платити



В Україні починається піковий сезон на ринку оренди нерухомості. До кінця вересня житло, прогнозують експерти, подорожчає приблизно на 10-15%. Для прикладу, в столиці в сегменті бюджетної нерухомості ціни виростуть в середньому на 1000 грн на місяць.

- джерело.

Ціни вже зросли і будуть рости

Приблизно рік тому скромну “однушку” в Києві можна було знайти за 4 тис. грн на місяць, зараз за таку ж квартиру попросять вже як мінімум 5 тисяч, розповідає глава національної ради Ріелтерської палати України Віктор Несін. У найближчі місяць вартість житла збільшиться ще на 10-15%.

Так, квартира, яку в червні здають за 7-8 тис. грн, вже у вересні може коштувати 8-9 тис. Головна причина подорожчання – зростання попиту. До Києва, як і інші великі міста, приїжджають тисячі студентів. Починається активний бізнес-сезон, збільшується кількість робочих з інших міст, які також шукають собі житло.

Кількість виставлених на ринку квартир залишається тим же, а ось число бажаючих оселитися в них різко збільшується. “Я допускаю, що за серпень-вересень ціни можуть вирости на 10-15%. До Нового року ніяких змін в бік зростання не буде. Ціни будуть триматися на одному рівні – подивимося. Маса факторів на це впливає”, – пояснює Несін.

З таким прогнозом також погоджується київський рієлтор Максим Бабуряк. За його оцінками, однокімнатна квартира в столиці обійдеться від 6 тис. грн в місяць. Ще рік тому таке ж житло можна було легко орендувати за 5 тис. “Ринок працює. Людина хоче заробити. Звичайно, хто буде здавати квартиру за 5 тис. грн, коли і за 6 тис. із задоволенням знімуть? Зараз у деяких власників “хотілки” прям сильно зростають. Ціни задирають, а потім все одно знижують”, – розповідає Бабуряк.

Експерти пояснюють: найближчі півтора місяці – не найкращий період для пошуку нового житла. Якщо є можливість почекати, краще почати активні пошуки в жовтні. Правда, пощастити може і в вересні. Якщо першому відгукнуться на оголошення або знайти житло через знайомих, навіть в піковий сезон можна знайти квартиру на вигідних умовах.

“Якщо є можливість почекати – чекайте. Я думаю, що основний ажіотаж пройде за вересень. У жовтні вже все стабілізується. Але це якщо є можливість чекати. Власники нерухомості дивляться, кому вони здають. Якщо ви порядні люди, сім’я, знімаєте житло на тривалий термін, ви ще можете сторгуватися. Як правило говорять: “так, ціна у нас ось така, але ми ще будемо дивитися, кому ми здамо і на яких умовах”, – пояснює представник ріелтерської палати.

Що потрібно знати: документи, шахраї і правила

Власник житла повинен надати документ про право власності на житло, паспорт і підписати договір оренди. Договір, розповідає юрист Олександр Плахотник, можна не завіряти у нотаріуса, проте його краще підписувати при свідках, наприклад, ріелтора. Також важливо перевірити, щоб всі дані відповідали тому, що написано в паспорті.

“Найбільше суперечок виникає з двома причинами: передчасне виселення і псування майна. У документі потрібно чітко прописати, як вирішуються спірні питання, яким чином відбувається виселення і т.д. Але потрібно розуміти, що договір повинен відповідати закону України. І при можливому спорі будь-який договір, якщо він не відповідає нормам законодавства, буде мати куди менше роль “, – пояснює юрист.

Як правильно оформити оренду. Договір повинен бути письмовим. Завіряти нотаріально документ можна тільки в тому випадку, якщо житло здається більш ніж на 3 роки. Згідно з Цивільним кодексом, якщо проігнорувати цю норму, договір можна визнати недійсним.

У договорі обов’язково потрібно вказати:

– реквізити сторін;

– терміни дії документа;

– розмір і терміни оплати оренди;

– інформацію про орендованої нерухомості.

Причому закон не обмежує сторони: в документі можна вписувати і додаткові умови, якщо вони не порушують законодавство.

Які права є у орендаря. Після підписання договору, квартирою і всім, що в ній є, можна користуватися до моменту, поки закінчиться термін дії документа. Просто так виселити з житла орендодавець не має права. Більш того, якщо, наприклад, в квартирі виявився несправна праска, і ви через це зіпсували річ, можна вимагати компенсацію з власника майна.

Якщо раптом умови життя в квартирі погіршилися. Наприклад, в будинку відключили ліфт або бойлер виявився несправним, орендар має право вимагати знизити вартість оренди.

Що зобов’язаний робити орендар. Крім своєчасної оплати, також закон зобов’язує квартирантів робити поточний ремонт, впускати власника житла для перевірки, забезпечувати збереження орендованої квартири і майна в ній. Також, якщо інше не передбачено договором, на орендаря – обов’язок вчасно оплачувати комуналку.

“Поточний ремонт житлового приміщення (кімнати, квартири, будинки, дачі, котеджу), переданого в оренду, зобов’язаний здійснювати наймач, капітальний ремонт – орендодавець, за умови, що в договір найму не були внесені інші зобов’язання”, – йдеться в Цивільному кодексі.

Коли і за що можуть виселити з квартири. З ініціативи власника житло достроково виселити квартиранта можна всього з чотирьох причин: якщо орендар користується житлом з порушенням договору, створив загрозу пошкодження житла, передав квартиру сторонній особі, не зробив ремонт (якщо такий обов’язок була прописана в договорі). Варто відзначити, що просто так виселити з житла не можна. Договір оренди, поки він не розірваний, дає право жити в квартирі, поки документ не розірвуть за погодженням сторін або ж за рішенням суду.


Читайте також:


Залишити коментар: