Що сказано у довгоочікуваному законі Зеленського про імпічмент: позбутися президента за 15 кроків



Зеленський сильно спростив процедуру імпічменту президента

- джерело.

У вівторок, 10 вересня, Верховна Рада України прийняла закон про імпічмент президента. Якщо раніше усунути президента була практично неможливо, то Володимир Зеленський значно спростив цей процес. Відтепер главу держави можна буде зняти з посади у разі вчинення злочину, і цьому передує 15 кроків. Передає “Страна”.

1. Перший – ініціація. Починає процедуру імпічменту письмове подання як мінімум 226 депутатів. У цьому документі має бути доказ злочину, вчиненого президентом.

2. Подання повинно обговорюватися у Раді на наступному пленарному засіданні після його внесення, після чого парламент проголосує за його включення до порядку денного.

3. Рада створює тимчасову слідчу комісію. Туди входять депутати за пропорційною ознакою від усіх фракцій і груп. А також спеціальний прокурор і слідчі.

4. Кандидатури прокурора та слідчих розглядає профільний комітет Ради. Після чого він роздає свої висновки нардепам для вивчення.

5. Рада голосує за постанову про створення ТСК щодо імпічменту.

6. Комісія обирає свої керівні органи: голову, заступника, секретаря.

7. Комісія збирає докази провини президента і готує проект постанови на цей рахунок.

8. Після того, як тимчасова комісія зробила свої висновки, вона повинна підготувати їх для розгляду в Раді. Висновки ТСК без обговорення включаються до порядку денного.

9. Проводиться пленарне засідання, де обговорюються висновки комісії. Якщо у висновках міститься звинувачення, президент може сказати своє слово. І якщо він підтверджує звинувачення, обговорення не проводяться. Якщо ж спростовує – починається обговорення, а за ним – таємне голосування по кожному пункту звинувачень.

10. Один з депутатів-иниціаторів імпічменту, член ТСК і сам президент мають право на останнє слово.

11. Рада розглядає постанову про звинувачення президента – або зупинення процедури імпічменту.

12. Рада проводить таємне голосування за допомогою бюллетенів.

13. Рада звертається до Конституційного і Верховного суду.

14. Якщо висновки обох судів позитивні, то до Ради вноситься проект постанови про зняття президента з його поста.

15. Якщо ж постанову про звинувачення президента у підсумку прийнято і суди з усім згодні – Рада знову трьома чвертями голосів приймає рішення зняти президента з поста.


Читайте також:


Залишити коментар: