Російський олігарх продає Vodafone Ukraine нафтовим магнатам з Баку. Ціна і наслідки



Мобільний оператор, який обслуговує 3 млн абонентів, купує компанію з 19,7 млн ​​SIM-карт в мережі. І таке буває.
Антимонопольний комітет дозволив азербайджанському мобільному оператору Bakcell купити понад 50% акцій в компанії Preludium BV (Амстердам, Нідерланди). Як відзначають в комітеті, це дозволить азербайджанської компанії отримати опосередкований контроль над українським мобільним оператором ВФ Україна (ТМ Vodafone Ukraine).

- джерело.

ВФ Україна обслуговує 19,7 млн абонентів і через нідерландську компанію входить до російської групи МТС. Мажоритарним акціонером в групі через АФК Система є російський бізнесмен Володимир Євтушенков.

Bakcell – оператор мобільного зв’язку в Азербайджані, який займає 40% ринку і обслуговуючий 3 млн абонентів. Зараз він входить в азербайджанський холдинг Neqsol . Хто ним володіє – офіційної інформації немає.
Телекоми подешевшали вдвічі?
Керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій оцінював в $ 1,2-1,3 млрд бізнес МТС в Україні. ” Більше мільярда доларів, десь $ 1,2 млрд мінус борг” – сказав в коментарі Liga.Tech топ-менеджер великої телекомунікаційної компанії, який побажав залишитися неназваним.

Таку оцінку боляче чути, говорить гендиректор російського Вимпелком (ТМ Beeline) і екс-віце-президент МТС з маркетингу Василь Лацанич. За його словами, в гладкі роки (до кризи 2008-го) Київстар оцінювався в більш ніж $ 5 млрд, а МТС Україна – коштував більше $ 3 млрд. Виходить, що за більш ніж десять років роботи телекоми сильно подешевшали.

За словами Лацаніча, він знав, що група МТС довгий час хотіла продати український актив, так як “втомилася від слабкого повернення інвестицій”. Liga.Tech підрахувала, що з моменту отримання 3G ліцензії в 2015 році українська компанія інвестувала 22,7 млрд грн, при цьому чистий прибуток за цей період склала 8,6 млрд грн. Інвестиції МТС навіть більше, ніж у Київстар – 21,9 млрд грн.

Але середній чек (APRU) за мобільний зв’язок, як каже гендиректор Beeline, в Україні як і раніше залишається дуже низьким. У Vodafone Ukraine APRU , до речі, найнижчий на ринку – 61 грн. На думку Лацаніча, такий дисконтний ринок нівелює навіть хороший процентний показник маржі, яку оператори на ньому отримують – більше 50% по EBIDTA.

Як зазначає Лацанич, очевидно, у МТС накопичилася втома від українського активу. І компанія вирішила зафіксувати ситуацію – вийти з гри. “Але я б компанію не продавав”, – сказав він, пояснивши це тим, що його пов’язує з активом багато особистих моментів. Адже він 10 років пропрацював в МТС Україна. Лацанич допускає, що бенефіціар українського активу, російський мільярдер Євтушенков міг піти на продаж тому, що його холдингова компанія АФК Система сильно закредитувати. І потрібні гроші, щоб віддавати борги.

Які плани в Баку та Москві
У московському (центральному) офісі МТС журналісту Liga.Tech надали сухий коментар: “МТС розглядає різні можливості розвитку свого міжнародного бізнесу. Зараз немає ніяких конкретних домовленостей “. У Vodafone Ukraine теж поки тихо. ” У нас нічого не відбувається. Працюємо, як працювали “, – сказала начальник відділу зі зв’язків з громадськістю ВФ Україна Вікторія Рубан.

“Заявка в Антимонопольний Комітет України не є свідченням наявності кінцевих домовленостей про покупку компанії в Україні”, – приблизно таку ж відповідь від прес-служби Neqsol (материнська компанія Bakcell) .

У Neqsol не відповідають на прямі запитання, пов’язані з українським ринком. Але з коментарів, наданих LIGA.tech, можна зробити висновок, що азербайджанцям стало тісно на рідному ринку.

“Високий рівень насичення ринку і висока ринкова частка обмежують можливості органічного зростання компанії. Тому Bakcell розглядає можливості інвестицій на зовнішніх ринках як спосіб неорганічного зростання. При цьому, компанія бачить себе стратегічним інвестором, а не фінансовим, що передбачає довгострокову стратегію розвитку та інвестицій на нових ринках “, – уточнили в холдингу.

Крім Bakcell, в Neqsol входить також і Azertelecom, що займається швидкісним інтернетом. Група реалізує програму Azerbaijan Digital Hub – перетворення Азербайджану в цифровий центр регіону, що охоплює Кавказ, Близький Схід, Центральну і Південну Азію. Як повідомили в Neqsol, холдинг інвестує в об`єднання інфраструктури між Європою і Китаєм і починає будувати Транскаспійську Фібер-оптичну магістраль між Азербайджаном і Казахстаном. Мета – створити “цифровий шовковий шлях між Європою і Азією”.

Хто стоїть за Neqsol
Neqsol – великий промисловий холдинг, заснований більше 20 років тому. Крім телекому, він працює також нафтогазової та будівельній галузях. Він присутній в Великобританії, США, Туреччина, Азербайджані, Казахстані, ОАЕ, Бангладеш. Про власника холдингу немає інформації.

Група почала свою діяльність з нафтогазової галузі на початку 1990-х років. У цій сфері її представляє Nobel Oil Services. Примітно, що засновником Nobel Oil є Насіб Хасанов. Причому останні згадки про цей факт свіжі.

Ще примітно, що у Nobel Oil Services є СП з SOCAR – SOCAR AQS. Це компанія з буріння та обслуговування свердловин. Причому Nobel Oil там мажоритарний акціонер. Нагадаємо, що Socar – державна нафтова компанія. Таким чином, Neqsol виступає близьким партнером держави Азербайджан в нафтогазовому бізнесі.

Вплив потенційної угоди
Топ-менеджер компанії з телеком-ринку говорить: ” Vodafone трохи потрясе організаційно і культурно. Думаю, менеджмент сильно оновиться,” – уточнює він.

За його словами, ринок може стати менш прозорим, так як Bakcell, на відміну від МТС, чи не публічна і не зобов’язана звітувати. “В цілому, Vodafone Ukraine більш передова компанія, ніж будь-який оператор в Азербайджані”, – підкреслив він.

Лацанич говорить, що дуже дивно бачити, коли компанія з 3 млн абонентів, купує оператора, у якого їх майже 20 млн. За його словами, це може бути страгегіческій інвестор – але дуже маленького розміру. “Це, напевно, поганий знак, що особливо-то купувати нікому навколо”, – розмірковує він. За його словами, МТС не продала б компанію, першому, хто прийшов з грошима.

А це означає, що кращих пропозицій просто могло і не бути.


Читайте також:


Залишити коментар: