Путін намагався “диктувати” свої правила, але Байден погрожував радикальними заходами. Що чекає на Україну – три сценарії



Глава Росії Володимир Путін знову вказав своєму американському колезі Джо Байдену на “небезпечні спроби” освоєння української території, до яких нібито вдаються НАТО. У відповідь президент США нагадав – ніхто не має права диктувати Альянсу, кого приймати або ні до свого складу, і погрожував РФ сильнішими санкціями за спробу вторгнення в Україну.

- джерело.

Американський лідер запевнив главу Кремля, що Вашингтон готовий вжити рішучих економічних заходів. За словами експертів, Москва на це може відреагувати за трьома сценаріями – відступом, дипломатичним рішенням або війною.

Онлайн-зустріч президентів РФ та США відбулася 7 грудня. OBOZREVATEL зібрав головні тези та реакцію на заяви двох лідерів.

Байден висловив підтримку Україні
Американський лідер заявив, що США та європейські партнери стурбовані ескалацією довкола України. Він чітко дав зрозуміти, що Вашингтон разом із союзниками дасть відповідь на дії РФ.

Крім того, Байден висловив підтримку суверенітету й територіальної цілісності української держави. А ще закликав Путіна повернутися до дипломатичного шляху й припинити агресію.

Байден під час переговорів із Путіним


Путін скаржився на Україну
Після відеодзвінка пресслужба Кремля оприлюднила власну версію того, що обговорювалося між президентами Байденом і Путіним. Так, останній поскаржився на нібито невиконання Україною Мінських домовленостей.

Глава країни-агресора російсько-українську війну вкотре назвав “внутрішньоукраїнською кризою”.

Виправдання за переміщення військ
Коли президент США вказав Путіну на агресивні дії Росії, яка нарощує військову присутність біля кордонів України, той заявив, що “саме НАТО робить небезпечні спроби освоєння української території”.

На його переконання, Альянс “нарощує військовий потенціал біля російських рубежів”. Лідер РФ зажадав від американського колеги юридично зафіксованих гарантій, які унеможливлять “розширення НАТО у східному напрямку”.

Путін під час онлайн-переговорів із Байденом

Проте Байден не дав Путіну зобов’язань, що Україна залишиться поза НАТО. Окреслюючи результати переговорів, у Білому домі заявили: ніхто не має права диктувати, що робити Альянсу й кого приймати до себе.

Байден пригрозив РФ новими санкціями
У Кремлі визнали, що американський лідер попередив Путіна про запровадження рішучих економічних заходів у разі ескалації в Україні.

У коментарі CNN експерти висловили переконання: це свідчить про те, що нові заходи завдадуть більшого удару, ніж санкції, запроваджені у 2014 році, які не змогли зупинити Росію від окупації українського півострова Крим.

“Президент Байден глянув у вічі Путіну і сказав йому: те, що ми не робили у 2014-му, ми готові зробити зараз”, – переповів репортерам радник із національної безпеки Джейк Салліван.

Хоча, за його словами, у Білому домі досі вважають, що глава Кремля ще не вирішив, чи розпочинати військовий наступ проти України.

Можливі наслідки переговорів
У заяві США, опублікованій після переговорів Байдена та Путіна, говорилося, що лідери доручили своїм командам обговорити “наступні дії”. Передбачається, що діалог між Вашингтоном і Москвою продовжиться і дипломатичні канали залишаться відкритими.

Один із найбільш обізнаних західних спостерігачів за російськими військовими діями Майкл Кофман із Центру військово-морського аналізу США наголосив, що “війна є питанням політики, і її ознаки значною мірою будуть політичними”. Тож після обміну думками Байдена та Путіна в цьому питанні є три можливі сценарії:

Росія просто відступить перед загрозою узгоджених каральних західних економічних санкцій (це називають найменш імовірним результатом, адже Путін вже вивів свої війська і ті не повернуться до казарм, доки він не здобуде якусь перемогу – міжнародну чи внутрішню);

буде встановлено якийсь оновлений дипломатичний процес, що запобігає конфлікту (РФ вважає за краще змусити Україну і США змінити політику щодо Мінських домовленостей, нинішньої оборонної співпраці та майбутнього розширення НАТО. Але дипрішення, яке змусить українську державу піти на поступки в обмін на виведення російських військ, малоймовірно. Як і те, що Кремль “забере війська з поля бою”, нічого не домігшись у політичному плані);

початок відкритої війни (наголошується, що з 2014 року Росія “виросла в економічному, політичному та військовому відношенні” для проведення подібної операції. Але це не означає, що вона відбудеться, а просто передбачає, що існує найменша кількість обмежень для нової російської агресії порівняно з іншими періодами, коли РФ проводила наступальні дії).

“Можливо, Путін вирішив, що тільки прямі військові дії можуть досягти його цілей щодо України, і, враховуючи зимові енергетичні проблеми Західної Європи, передбачувану слабкість президента Байдена та відволікання пандемії COVID-19, зараз найкращий час для завдання удару”, – розповів Кофман у коментарі ВВС.

Напруженість збережеться
Експерт зазначив, що офіційна позиція Росії у багатьох відношеннях невдала і не дає приводу для оптимізму щодо того, що угоди зі США може бути досягнуто.

А з військової точки зору існує безліч вказівок, які можуть проявитися протягом тижнів чи днів, попереджаючи про будь-яку агресію. Характер і розташування російських військ та їхня активність, вважає Майкл Кофман, є однією з ознак того, що вторгнення РФ в Україну може бути неминучим.

“Напруженість збережеться. У нинішньому вигляді Росія, ймовірно, продовжуватиме нарощувати сили, і, якщо вони мають намір дотримуватися цього курсу дій, підтримуватиме їх матеріально-технічними елементами, необхідними для великомасштабної операції”, – підсумував він.


Читайте також:


Залишити коментар: