Проблеми із зубами підвищують ризики ускладнень при COVID-19



Вчені дійшли висновку, що на ускладнення COVID-19 впливають проблеми із зубами. Бактерії з рота розносяться разом із вірусом організмом і провокують запалення.

- джерело.



Про це повідомляє The Conversation.

Дослідження показали, що пацієнти з проблемами ясен у 3,5 рази частіше потрапляють у реанімацію з тяжким перебігом коронавірусу, ніж ті, у кого ясна в повному порядку. А люди з парадонтитом у 4,5 рази частіше потребують підключення до ШВЛ та у 9 разів частіше помирають від ускладнень.

Цей зв’язок вчені пояснюють тим, що у людини, яка погано стежить за здоров’ям зубів та ясен, з’являється дисбактеріоз. Бактерії ротової порожнини зазвичай спокійні, але в цьому випадку стають агресивними і можуть потрапляти в кров, поширюватися по всьому тілу і посилювати запалення.

Деякі пацієнти, які важко переносять COVID-19, схильні до підвищення рівня специфічного маркера – CRP. У них може розвиватися “цитокіновий шторм”, тобто агресивна реакція імунітету на вірус в організмі. У такий момент організм знищує не лише чужорідний вірус, а й сам себе.

У людей із захворюваннями ясен теж зберігається ймовірність підвищення рівня CRP та цитокінів. Тобто через проблеми з порожниною рота у людини може з’явитися така ж реакція імунітету, як і при коронавірусі.

Якщо два захворювання зустрінуться (бактерії COVID-19 та бактерії порожнини рота), то разом вони можуть завдати удару по організму вдвічі сильніше, що згодом призведе до погіршення стану пацієнта.

Бактеріальні інфекції разом із COVID-19 теж можуть завдавати шкоди організму та провокувати ускладнення.

Тому вчені наголошують, що дуже важливо дбати про здоров’я зубів та ясен, щоб не нашкодити власному організму.


Читайте також:


Залишити коментар: