Гроші отримають не всі: нардеп “розсекретив”, кому і як дадуть тисячу за вакцинацію



Народний депутат від “Голосу” Ярослав Железняк розкрив деталі видачі “тисячі за вакцинацію від влади”. За його словами, отримати ці гроші зможуть співробітники лише деяких компаній. Хоча спочатку президент обіцяв роздати гроші всім вакцинованим двома дозами – незалежно від місця їхньої роботи. Втім, інформація Железняка не є офіційною.

- джерело.

Нардеп розповів, хто та коли отримає 1000 грн за вакцинацію, але інформація не є офіційною


У себе в телеграм-каналі Железняк стверджує: цю інформацію він отримал від Кабінету міністрів. За нею, видавати гроші почнуть 19 грудня 2021 року, а закінчать наприкінці 2022-го.

При цьому він наголосив: у 2021 році роздати планується загалом 3 млрд грн. Розпорядником коштів виступить Міністерство економіки.

Скільки ж загалом роздадуть грошей за вакцинування у 2022 році – наразі не відомо. “У 2022-му… як Бог дасть”, – зазначає Желєзняк.

Механізм роздачі “тисячі за вакцинацію від влади”
За словами Железняка, отримати ці гроші зможуть лише співробітники тих підприємств, на яких працює не менше 5 осіб. А також які сплатили ЄСВ за другий та третій квартали 2021 року.

При чому до третього кварталу 2022 року (тобто, до липня) отримати їх можна буде лише через Дію. Після закінчення цього терміну “мають з’явитися й інші варіанти”.

Хто отримає гроші

Наразі достеменно відомо, що до переліку компаній, які отримають ці гроші, увійдуть “Укрзалізниця” та авіаперевізники. Крім них передбачається роздати гроші працівникам:

кінотеатрів та кіноклубів (КВЕД 59.14);

театрів та концертних майданчиків, а також компаній, що забезпечують технічну підтримку вистав та виступів (КВЕД 90.01 та 90.02);

театральних та кінозалів (КВЕД 90.04);

музеїв (КВЕД 91.02);

спортивних споруд (КВЕД 93.11);

спортивних клубів (КВЕД 93.12);

фітнес-центрів (КВЕД 93.13).

Список підприємств сформує Кабінет Міністрів. Після цього вони пройдуть перевірку на відповідність обов’язковому критерію (не менше 5 співробітників, а також сплата ЄСВ за другий та третій квартали 2021 року).

Як гроші роздаватимуть

Після затвердження підприємств банки повинні будуть сортувати оплату підприємствам послуг саме за цією програмою. Передбачається, що це вони робитимуть через POS-термінали.

Далі вакциновані українці проходитимуть верифікацію у Дії. Після цього вони отримають спеціальну банківську картку, на яку Кабмін перерахує 1 тис. грн.

На що можна буде витратити гроші

За інформацією Железняка, використовувати гроші на власний розсуд українці не зможуть. Способи їхнього застосування будуть чітко визначені.

Понад те, буде також встановлений максимальний термін, за який їх потрібно буде витратити. В іншому випадку виплата “згорить”. “Отримані гроші можна буде використати протягом чотирьох місяців для оплати послуг підприємств, зареєстрованих у програмі”, – наголосив нардеп.

Чи працюватиме це

У реалізації описаного плану Железняк сумнівається. На його думку, через складність його виконання процес виплат буде неодноразово переглянутий.

“Якщо чесно, то звучить вкрай утопічно, складно, і як те, що навернеться на кожному з етапів реалізації. Ну, може, крім етапу №1. Гадаю, що ще не одноразово переглянуть підхід до снаряду”, – підкреслив він.

Народний депутат Ярослав Железняк розповів, кому і як видаватимуть "тисячу за вакцинацію від влади"

Не оплата, а стимул
Своєю чергою, представник президента України в Конституційному суді Федір Вениславський заявив: заплановані до роздачі гроші варто розглядати у якості бонуса. Визначення їх як оплати за вакцинацію є неправильним.

Не можна ставити питання про те, що ця 1000 грн – це плата за вакцинацію. Це – певний бонус тим людям, які піклуються про своє здоров’я”, – заявив він в ефірі каналу “Україна 24”.

Також він зауважив: “тисяча за вакцинацію від влади” є підтримкою сфер діяльності, які найбільше потерпають від запровадження карантинних заходів. “Це сфера перевезень транспортом, сфера послуг та сфера культури”, – наголосив він.


Читайте також:


Залишити коментар: