Перегляд тарифів на доставку газу. Галузева асоціація зробила заяву



Чинний тариф на доставку газу завдає збитків учасникам ринку.

- джерело.

Тарифи на доставку газу найближчим часом можуть змінитися. Проєкти змін тарифів оператори газових мереж вже оприлюднюють з врахуванням нових ринкових цін на паливо. Про це «Главкому» розповів глава Асоціації газового ринку України Денис Синектутов.

За словами фахівця, при формуванні проєктів тарифів враховуються всі складові їхньої собівартості.

«Якщо в тарифах на 2021 рік закладалася вартість такого газу на рівні 7 грн за куб, то зараз – за ринковою ціною. Ніхто не постачає операторам газ за пільговими цінами, принаймні поки таких договорів немає. Тому компанії розрахували тарифи, виходячи з ринкових цін (станом на зараз вони на рівні 34 грн. за кубометр газу)», – зазначив Синектутов.

Також фахівець додав, що чинний на сьогодні тариф – 7 тис. грн за тис. куб. м. – завдає компаніям прямих збитків, оскільки з літа газ почав стрімко дорожчати, і різницю в ціні їм не компенсують.

«У проєкти тарифів закладалися також компенсації, адже в чинному тарифі передбачено газ по 7 тис. грн за тис куб м. Але з літа він почав стрімко дорожчати і різниця – це прямі збитки компаній, які підлягають компенсації», – пояснив голова Асоціації газового ринку.

Перегляд тарифів операторами газорозподільних мереж, як повідомив Синектутов, відбуватиметься в два етапи.

«Перший (попередній) – громадські обговорення на місцях, другий – подання до НКРЕКУ (Національна комісія регулювання електроенергетики України – «Главком») розрахунків і остаточне затвердження розмірів тарифів Регулятором», – підсумував фахівець.

Зазначимо, через намір газопостачальних компаній підняти тариф на розподіл газу почали відбуватися акції протесту. Так, у Житомирі протестували біля офісу акціонерного товариства «Житомиргаз». Компанія начебто має намір підняти тариф на розподіл газу в 2,5 раза.


Читайте також:


Залишити коментар: