“Необхідне довічне ув’язнення!” Рідні жертв ДТП із Зайцевою закликали Раду виконати волю президента



У парламенті вже найближчими днями можуть розглянути в другому читанні законопроєкт №2695, який серйозно посилює відповідальність за ДТП, скоєні в стані алкогольного і наркотичного сп’яніння. Щоправда, досі незрозуміло, чи не відмовиться від своєї пропозиції президент Володимир Зеленський, який раніше виступав за довічне ув’язнення для недобросовісних водіїв.

- джерело.

OBOZREVATEL закликає народних депутатів підтримати документ, адже кожен, хто сідає за кермо п’яним, стає потенційним убивцею. І покарання навіть у вигляді 10 років в’язниці не можна назвати справедливим, коли в таких аваріях гинуть чиїсь діти, батьки або просто близькі люди.

Рідні жертв Зайцевої вимагають суворого покарання

Українці, які втратили близьких у “п’яних” ДТП, виступають за найжорсткіше покарання горе-водіїв.

Так і у випадку з рідними жертв ДТП у Харкові на Сумській у жовтні 2017 року. Нагадаємо, тоді ще 20-річна Олена Зайцева на позашляховику Lexus вилетіла на заборонний сигнал світлофора на перехресті і зіткнулася з Volkswagen під керуванням Геннадія Дронова.

Після цього авто Зайцевої вилетіло на тротуар і збило людей, які там стояли.

На місці аварії

Унаслідок цієї аварії загинуло шестеро осіб. Зараз Зайцева відбуває покарання в Покровському виправному центрі №79, їй дали 10 років. Однак існує імовірність, що за п’ять років (а це станеться вже в жовтні 2022 року) вона може вийти умовно-достроково.

“Проти таких заходів, як довічне ув’язнення, можуть виступати тільки ті, хто не був на нашому місці. Хто не ховав своїх рідних, яких убили такі ось горе-водії. Я вважаю, що і 12 років в’язниці для таких горе-водіїв мало. Необхідне довічне ув’язнення!” – говорить OBOZREVATEL Тіна Шевцова, сестра 28-річної Ніни Кобесової, яка загинула в тій аварії.

Загибла Ніна Кобесова викладала іноземні мови

18 жовтня 2017 року Ніна Кобесова якраз вийшла зі свого офісу, який розташований у будівлі поряд із перехрестям на вул. Сумській. Дівчина мала перейти дорогу в цьому місці, коли величезний джип на швидкості вилетів на тротуар і поховав під собою п’ятьох осіб, шоста жертва померла в лікарні.

Як розповідає сестра, Ніна була викладачкою іноземних мов. Працювала в школі, діти її дуже любили. Та й вона теж любила дітей і з задоволенням займалася з ними. Незадовго до загибелі вона змушена була покинути школу, саме готувалася до того, щоб поїхати працювати на Кіпр, викладати іноземну мову. Але не встигла.

Ніна дуже любила працювати з дітьми

Згоден із тим, що водіїв, які сідають за кермо п’яними або в стані наркотичного сп’яніння, необхідно карати набагато суворіше, аж до довічного, і брат Алли Сокол Юрій Фабріс – жінки, яка також загинула під колесами джипа Зайцевої разом зі своєю дочкою Настею.

“Думати, що можна сісти за кермо п’яним, можуть інші. А я поховав свою сестру і племінницю. Вважаю, що таких людей необхідно карати дуже суворо. Я тільки за такі закони“, – сказав OBOZREVATEL Юрій Фабріс.

Алла була вдовою бійця АТО Володимира Янчука, який загинув у 2014 році, Настя була його пасербицею.

Загиблі Алла (праворуч) і Анастасія Сокол

Парламент за крок від того, щоб виправити ситуацію

Парламент готується до розгляду законопроєкту №2695. Фактично, якщо цей документ буде проголосовано із запропонованими правками, то він знову криміналізує відповідальність водіїв, які скоїли ДТП із жертвами в стані алкогольного і наркотичного сп’яніння.

Що збираються поміняти в законодавстві?

  • Ініціатори цього закону хочуть серйозно підвищити штрафи за водіння в стані алкогольного і наркотичного сп’яніння. Замість 10 тисяч винний водій повинен буде викласти від 51 до 85 тис. гривень. Також його можуть заарештувати строком на 6 місяців.
  • Але якщо він скоїв те саме в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, то такого водія можуть посадити на термін до 3 років (із позбавленням прав на термін від 3 до 5 років).
  • У разі смерті потерпілого під час ДТП водія можуть позбавити волі на термін від 3 до 8 років (із позбавленням водійських прав на 5-8 років). Якщо жертв виявилося кілька, то термін можуть збільшити до 5-10 років (із позбавленням прав на такий самий термін).
  • Але якщо водій був п’яний або під наркотиками, то йому вже буде загрожувати від 7 до 12 років в’язниці (а прав позбавлять на 7-10 років).
  • З ініціативи президента Володимира Зеленського в законопроєкт можуть внести правки навіть про довічне позбавлення волі в разі, якщо цей водій скоїв убивство на дорозі вдруге в стані алкогольного сп’яніння або під дією наркотиків, і при цьому загинули дві й більше людини. Але це буде зрозуміло тільки під час другого читання.

Треба зазначити, що саме Зеленський ветував закон про криміналізацію відповідальності за вбивство на дорозі в стані алкогольного сп’яніння. Однак слідом за цим на Старообухівській трасі під Києвом сталася жахлива ДТП – водій, який уже відбув термін за п’яну аварію і вбивство людини, знову виїхав на дорогу під дією наркотиків і цього разу вбив майже всю сім’ю – батьків і двох дітей, дивом вижила тільки одна дитина.

У ДТП на Обухівській трасі загинула майже вся сім'я Цурканових, вижив тільки син Святослав.

Багато суперечок викликає правка, яку можуть внести в цей законопроєкт, що дозволить патрульним зупиняти водіїв із метою профілактики в нічний час із 22:00 до 8:00, а також у святкові, неробочі дні та вихідні і наступного дня після них. Тобто патрульні зможуть перевіряти водіїв щодо алкогольного і наркотичного сп’яніння.

Чомусь саме ці зміни викликали найбільше протидії. Хоча, з нашого погляду, якщо людина не дозволяє собі сідати за кермо п’яною, то у неї немає підстав побоюватися таких перевірок.

Редакція OBOZREVATEL виступає за посилення відповідальності водіїв, які керують авто в стані алкогольного і наркотичного сп’яніння. Оскільки завтра жертвою таких убивць за кермом може стати будь-хто з нас або наших рідних. Ми закликаємо колег з інших видань підтримати висвітлення проблеми з п’яними ДТП на дорогах і всебічно розповісти про законопроєкт, який може допомогти у вирішенні проблеми.

Нагадаємо, що за весь 2020 рік на дорогах України було зафіксовано 4522 дорожньо-транспортні пригоди, скоєні у стані алкогольного сп’яніння. В підсумку загинуло 103 людини і ще 1554 дістали травми. Питання покарання винуватців трагедій, особливо впливових, часто залишається відкритим.


Читайте також:


Залишити коментар: