МОЗ не рекомендує змішувати CoronaVac з іншими вакцинами



CoronaVac не слід змішувати з іншими вакцинами навіть при введенні бустерної дози, а решту препаратів для вакцинації слід вводити за правилами доказової медицини.

- джерело.



Про це нагадав головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, пише на сайті МОЗ.

“Я б радив все ж таки дотримуватися вимог доказової медицини – використовувати комбінації, які довели свою безпеку. Зараз змішування дозволено мРНК-вакцин (Pfizer, Moderna). Також можна змішувати векторні з мРНК. Наприклад, перша доза AstraZeneca, а друга вакциною мРНК”, – зауважив Кузін.

Він нагадав, що якщо людина зробила перше щеплення препаратом CoronaVac, то й друге теж потрібно робити тим самим препаратом, як це сказано в протоколах та інструкціях. Колоти якісь інші препарати не варто.

“Якщо ж є вакцинація CoronaVac, то коли після першої дози цієї вакцини робиться друга доза альтернативною, то це якийсь експеримент над собою”, – зазначив Кузін.

У МОЗ зазначили, що наразі немає статистики випадків змішування недозволених комбінацій вакцин. Доступ до такої інформації є лише в пацієнта, його лікаря та бригади, яка робила щеплення.

Щеплення вакцинами не за правилами – це відповідальність медпрацівника.


Читайте також:


Залишити коментар: