Китай попередив Австралію про ризики отримати “серйозні наслідки” після перехоплення літака



КИЇВ. 6 червня. УНН. Пекін у понеділок попередив Австралію, щоб вона “діяла обачно” або зіткнеться з “серйозними наслідками” після того, як Канберра звинуватила китайський винищувач у небезпечному перехопленні одного з її літаків-шпигунів над Південно-китайським морем. Про це УНН пише посилаючись на AFP.

Пише - джерело.

Що передувало

Австралія стверджує, що для неї немає нічого незвичайного у проведенні наглядових польотів у Південно-Китайському морі — регіоні, який, як наполягає Пекін, перебуває у його віданні, незважаючи на постанову Гааги від 2016 року, яка відхилила її претензії.

Позиція Китаю посилила напруженість у відносинах зі Сполученими Штатами та їхніми союзниками, які наполягають на свободі судноплавства у цьому районі.

Міністр оборони Австралії Річард Марлес заявив у неділю, що китайський винищувач J-16 перехопив наприкінці минулого місяця літак-розвідник P-8, здійснивши “небезпечний” маневр, який поставив під загрозу безпеку екіпажу Сил оборони Австралії.

Деталі

Пекін у понеділок заявив, що “ніколи не дозволить будь-якій країні зазіхати на суверенітет і безпеку Китаю… під приводом свободи судноплавства”.

“Китай ще раз закликає Австралію щиро поважати інтереси національної безпеки та основні інтереси Китаю, діяти і говорити обачно, щоб уникнути прорахунків, які можуть призвести до серйозних наслідків”, – заявив журналістам офіційний представник міністерства закордонних справ Чжао Ліцзянь.

Доповнення

Інцидент стався через три місяці після того, як Австралія звинуватила китайських військових у тому, що вони направили військовий лазер на один із літаків оборони Канберри над водами на північ від Австралії, назвавши його “актом залякування”.

Минулого тижня Канада також звинуватила китайських пілотів у тому, що вони мало не спровокували зіткнення у повітрі під час недавніх навчань у міжнародному повітряному просторі, оскільки канадці брали участь у зусиллях щодо забезпечення дотримання санкцій Організації Об’єднаних Націй щодо Північної Кореї.


Читайте також:


Залишити коментар: