Каверзне запитання. Скільки потрібно спати, щоб схуднути?



Вчені з’ясували, як тривалість сну впливає на схильність до ожиріння. Раптово з’ясувалося, що швидше товстіють зовсім не лежебоки, а ті, хто мало спить

- джерело.

Заведено вважати, що товсті люди ліниві і мало рухаються. Власне, стереотип про лежнів, товстих ледарів, які валяються на дивані і товстіють, виник зовсім не вчора.

То, можливо, логічно замислитися над тим, щоб схуднути, скоротивши час сну?

Менше спиш — більше рухаєшся, а отже худнеш — начебто логічно.

Але не все так просто.

Вчені довели, що порушення сну ведуть до набору зайвих кілограмів. І для багатьох людей, які страждають на ожиріння, саме нормалізація сну може стати першим і дуже важливим кроком до схуднення.

Короткий сон — шлях до ожиріння
Вчені з Японії встановили зв’язок між недосипанням і ризиком появи зайвої ваги. І з’ясували, що насправді логіка зовсім інша.

Люди, які сплять менше, більш схильні до ризику ожиріння, тому що у них більше виражено почуття голоду, зазначають японські дослідники з університету Васеда.

Такий ефект вчені пов’язують з тим, що у людей, які не висипаються, знижується кількість гормонів, що регулюють апетит. До того ж кількість енергії, що витрачається, залишається незмінною.

У дослідженні брали участь здорові чоловіки віком 23−25 років. Кожен з них перебував у окремій кімнаті, до того ж протягом трьох днів вони спали по 7 годин на добу, а потім — удвічі менше.

Крім того, всім учасникам експерименту давали однакову кількість їжі протягом дня і регулярно запитували, чи відчувають вони почуття голоду.

Коли у чоловіків виміряли кількість гормонів, що відповідають за контроль апетиту, виявилося, що нестача сну призвела до їх скорочення, як мінімум, на 10%.

Після того, як учасники повернулися до семигодинного сну, рівень гормонів відновився до нормального значення. Крім того, хоча учасники експерименту отримували однакову кількість їжі, у тих, хто спав по три години, голод виявився сильнішим.

Дослідження не має вичерпного характеру, але змушує замислитися над тим, щоб ретельніше дослідити взаємозв’язок між споживанням їжі, часом сну і фізичною активністю, каже професор Сунао Утіда з університету Васеда, один з авторів дослідження.

Низка інших досліджень підтверджує цей перебіг думки. Так велике дослідження Національного інституту охорони здоров’я США встановило зв’язок між скороченням часу сну і набором ваги у жінок.

Схожого висновку дійшла Крістен Кнутсон, дослідниця з університету Чикаго. У своїй роботі, результати якої опубліковано в авторитетному виданні The American Journal of Human Biology, вона детально розглянула механізм ожиріння від нестачі сну.

Вся річ у тому, що людина поправляється, коли споживає більше енергії, ніж витрачає, пояснює Кнутсон. Дієта і фізична активність відіграють роль, але і порушення сну теж мають значення. Нестача сну провокує порушення харчування, а за ними йде набір зайвої ваги.

Не тільки ожиріння

З огляду на нещодавні дослідження хронічне недосипання асоціюється не тільки з ожирінням.

Кілька років тому вчені з Гарвардського університету встановили, що занадто короткий сон призводить до порушень пам’яті в літньому віці. Дослідники з’ясували, що в організмі мишей, яким не давали спати, інтенсивніше утворюється трансмембранний білок бета-амілоїд — основа амілоїдних бляшок при хворобі Альцгеймера.

Крім того, Американська асоціація раку виявила підвищену захворюваність на рак у людей, які постійно спали менше 6 годин на добу.

То скільки потрібно спати, щоб почати худнути?

Отже, дослідники встановили, що порушення режиму сну призводить до порушень у харчуванні. А точніше, короткий сон підсилює відчуття голоду, крім того, обсяг енергії, що витрачається, залишається на тому ж рівні.

Отже, людина від недосипання товстішає.

Аби цього уникнути, потрібно спати не менше 6 годин на день. Ну, а краще не виходити за межі норми і спати 7−8 годин щодня.

Ніхто не обіцяє, що почавши спати нормально, ви одразу почнете худнути. І якщо ви спите належну кількість годин, але однаково страждаєте на ожиріння, то для схуднення потрібні якісь інші дії.

Але дослідження чітко показують — хронічне недосипання є потужним фактором для накопичення зайвих кілограмів. Поверніть сон у норму і ви, як мінімум, виключите цей фактор.


Читайте також:


Залишити коментар: