Ліберальний бліцкриг. Що Зеленський і Гончарук планують робити з економікою



2 вересня Гончарук розповів, які зміни планує впроваджувати Кабмін, а Зеленський роздав доручення уряду, парламенту і голові НБУ, хоча, згідно з Конституцією, таких повноважень у нього немає.

- джерело.

В понеділок, 2 вересня, президент Володимир Зеленський зустрівся з членами уряду, керівництвом парламенту і правоохоронних органів. В ході наради прем’єр-міністр розповів, як пришвидшити зростання економіки України до 5−7%, а голова держави роздав доручення прем’єр-міністру та членам уряду, спікеру Верховної Ради та керівникам парламентських комітетів, а також головам ряду органів виконавчої влади і очільнику Національного банку. НВ Бізнес вибрав головне.

Зростання економіки
За словами Гончарука, за наступні п’ять років економіка України має зрости мінімум на 40%.

Це дуже амбітна, але реалістична задача. В нас є для цього серйозна команда в Міністерстві економіки, яка вже почала над цим працювати. За нашими розрахунками, це призведе до появи близько 1 млн нових робочих місць», — заявив він.

Гончарук додав, що в наступному році зростання ВВП має скласти 5%, а далі прискоритися мінімум до 7%.

Ринок землі
Прем’єр-міністр повідомив, що введення ринку сільськогосподарських земель має початися в середині 2020 року: «Ми змоделюємо лібералізацію ринку землі таким чином, щоб ніхто не втратив землю. Щоб люди стали багатші внаслідок цієї реформи, а не навпаки, щоб не спекулювали, щоб не було рейдерства. Тому ми дуже ретельно і уважно підійдемо до планування реформи. Вона буде запроваджена тоді, коли ми будемо до цього готові. А плануємо ми це зробити в середині наступного року».

Зеленський доручив внести законопроект про ринок землі та скасування мораторію на її продаж в Верховну Раду до 1 жовтня 2019 року і прийняти його до 1 грудня. Крім цього, до 1 січня 2021 року в Державному земельному кадастрі має бути вся інформація про земельні ділянки, заявив голова держави.

Велика приватизація
Зеленський доручив Кабміну до 1 грудня розпочати підготовку великих державних компаній до приватизації і залучення інвестиційних радників. Провести перший конкурс потрібно не пізніше 1 квітня 2020 року.

Він також дав доручення Раді до 1 жовтня ухвалити законопроект про скасування переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, а Кабміну — сформувати перелік стратегічних підприємств, які не можна приватизовувати.

Крім того, президент заявив, що Кабмін має до 1 грудня передати не менш ніж 500 підприємств Фонду держмайна для малої приватизації через систему ProZorro. Продажі.

Фінансовий сектор
Президент доручив прем’єр-міністру, міністру фінансів та голові НБУ до 1 жовтня створити умови «для зниження комерційними банками кредитних ставок» та зробити більш доступними іпотеки.

Він також доручив Верховній Раді до 1 жовтня 2019 року прийняти законопроект про спліт (розподіл функцій Нацкомісії, що здійснює регулювання в сфері фінансових послуг, між НБУ та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку) і до 1 січня — закон щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні та посилення захисту іноземних інвестицій.

Гончарук підкреслив, що валютна лібералізація має бути завершена в наступному році, щоб в Україну «заходили інвестиції, щоб люди не боялися, що вони потім не зможуть їх звідси вивести».

Інфраструктура
Прем’єр-міністр заявив про план привести до нормального стану 24 тисячі кілометрів доріг, розвивати аеропорти та морські порти, запустити внутрішні водні шляхи, покрити всю країну якісним швидким інтернетом.

Зеленський доручив до 1 жовтня прийняти закон про концесії і до 1 січня 2020 року провести пілотні конкурси з передачі в концесію морських портів Ольвія та Херсон. Крім цього, він хоче, щоб до 1 листопада Рада прийняла закон про внутрішній водний транспорт. Президент також заявив, що до кінця року потрібно підготувати план реструктуризації Укрзалізниці, щоб лібералізувати ринок локомотивної тяги та підвищити прозорість діяльності компанії.

Зеленський хоче, щоб парламент до 1 листопада прийняв закони про середньострокове планування державних фінансів для фінансування будівництва та ремонту автомобільних доріг, а також «приведення ціноутворення на капітальний ремонт та будівництво доріг до міжнародних стандартів».

Податки та митниця
За словами Гончарука, весною 2020 року на Україну чекає податкова реформа, а в цьому році потрібно «відремонтувати» адміністрування податків. Він підкреслив, що Податкова служба має бути максимально ефективною.

«Тут ми розраховуємо на роботу вже наявного менеджера. Те саме стосується митниці. Ми дуже сподіваємося, що вже цього року нам вдасться зробити велику роботу, щоб системна контрабанда пішла в минуле. В ідеалі наступного року ми маємо забути, що таке контрабанда», — заявив прем’єр-міністр.

Зеленський додав, що Державна митна служба має бути запущена до 1 грудня. До 1 жовтня парламент має прийняти закон про уповноважених економічних операторів.

Крім цього, він доручив до 1 жовтня внести в Раду законопроект про Службу фінансових розслідувань і прийняти його до 1 грудня. Законопроект було внесено в парламент 30 серпня. Його текст на сайті Ради поки не опубліковано.

Тотальна цифровізація
Гончарук розповів, що уряд планує в цьому році «зосередитись на інвентаризації країни» і за її результатами скласти план цифровізації.

«Ми проаналізуємо всі державні реєстри, всі бази даних, всі існуючі об’єкти, всі державні органи і так далі, щоб зрозуміти, що ми власне маємо, тому що сьогодні цифри нас дуже часто обманюють. Ми не можемо нормально порахувати бюджет на наступний рік. За результатами інвентаризації ми підготуємо план цифровізації і 2020 рік стане роком тотальної цифровізації країни. За 2020 рік ми маємо цифровізувати все, що не встигнемо в цьому, а в цьому ми встигнемо багато… Після 2020 року українська держава має бути повністю в цифрі, в смартфоні», — заявив він.

Гончарук повідомив, що Кабмін планує з 1 жовтня заборонити паперовий документообіг між державними органами. Відповідальним за це є міністр Кабінету Міністрів, екс-IT-директор ПриватБанку, співзасновник monobank Дмитр Дубілет.

Я оцінюю виконання цієї задачі як реалістичне. Вона дуже складна, тому що органів і систем багато. Це все треба синхронізувати», — сказав голова Кабміну.

Зеленський доручив до 1 грудня провести повний аудит державних реєстрів та упорядкувати їх, «створити умови для проведення електронних виборів та електронного перепису населення». Крім цього, до кінця року потрібно затвердити план з дерегуляції і переведення надання дозвільних документів в електронну форму. Він хоче, щоб до 1 січня 2020 року 30 найбільш популярних сервісів для громадян і бізнесу було переведено в електронний формат.

Чистки в державних органах та держкомпаніях
Гончарук повідомив про план оцінити ефективність діяльності держорганів і оперативно звільнити «неефективних державних менеджерів або тих менеджерів, які були пов’язані з минулими політичними силами, групами впливу, які працювали на свої інтереси, а не державні».

Зеленський заявив, що потрібно до 1 січня 2020 року провести повне кадрове перезавантаження найбільш корупційних органів державної влади — Держгеокадастру, Держгеонадр, Державної архітектурно-будівельної інспекції, Держекоінспекції (реформується в Державну природоохоронну службу), Укртрансбезпеки і Укравтодору. Відповідальність за цей процес покладено на Гончарука, сказав голова держави.

Енергетика
За словам голови Кабміну, серед термінових завдань нового уряду — підготовка до переговорів з російською стороною щодо транзиту російського газу через газотранспортну систему України, а також стимулювання енергоефективності.

Зеленський дав доручення забезпечити підготовку до проходження опалювального сезону і доповісти про це до 20 вересня, а далі проводити щотижневий моніторинг. Він також доручив Кабміну до 1 грудня провести переговори і укласти угоди про розподіл продукції з переможцями конкурсів на надрокористування. Крім цього, до 1 січня потрібно підготувати лоти для проведення конкурсів на отримання спеціальних дозволів на видобуток нафти та природного газу.

Зеленський також хоче, щоб до 1 січня було спрощено порядок та зменшено вартість підключення до електричних і газових мереж, «якими володіють приватні монополісти».

Детінізація економіки
Президент України дав доручення до 1 жовтня внести до парламенту законопроекти про легалізацію грального бізнесу та видобутку бурштину. Прийняти їх потрібно до 1 грудня цього року, заявив голова держави.

Він також хоче, щоб до 1 грудня Рада «суттєво посилила відповідальність за тіньове ведення господарства».

Боротьба з рейдерством
Гончарук заявив, що проблема рейдерства має бути ліквідована впродовж наступного місяця: «В нас є чудова команда в Міністерстві юстиції. За найближчий місяць історія з рейдерством, з цими махінаціями в реєстрах має піти в минуле назавжди».

Зеленський доручив до 1 жовтня внести в Раду законопроект про посилення гарантій захисту державної власності, прав засновників юридичних осіб та протидію рейдерству. В ньому, зокрема, має бути передбачено автоматичний моніторинг ризикових транзакцій та обов’язковість нотаріального оформлення договорів щодо відчуження будь-якої частки власності, сказав президент.

План роботи Кабміну
Гончарук повідомив, що уряд до кінця місяця подасть на розгляд парламенту детальний план своєї роботи.

«Спробуємо її написати за допомогою IT-інструменту. Наша амбіція — щоб це була перша програма українського уряду, яка буде написана не на папері, а за допомогою комп’ютерної програми, щоб суспільство бачило і могло онлайн контролювати, який прогрес ми досягаємо по реалізації цієї програми», — заявив він.

 

Соціальні питання
За словами прем’єр-міністра, потрібно переглянути прожитковий мінімум, оскільки зараз він є занизьким. Уряд також працює над тим, щоб суми в платіжках за комунальні послуги були меншими.

Крім цього, Гончарук повідомив, що розробляється універсальний державний стандарт.

«Там буде описано, за скільки має доїхати швидка, пожежні, за скільки дитина має добратися до школи», — сказав голова Кабміну.

Правоохоронні органи та суди
Зеленський доручив керівництву Державного бюро розслідувань та Національного антикорупційного бюро України доповісти про хід розслідувань щодо розкрадань в Укроборонпромі та виділення державної підтримки виробникам курятини. Він також попросив керівника Рахункової палати «повідомити про результати аудиту використання коштів українців, які подарували найбагатшим агробаронам».

Зеленський також вимагає від керівників ДБР, СБУ та Нацполіції «доповісти про боротьбу з бурштиновою мафією, незаконними вирубками лісів, грабіжницьким видобуванням корисних копалин», а також про розслідування злочинів проти неповнолітніх, зокрема вбивства хлопчика в Переяслав-Хмельницькому, в якому підозрюють поліцейських, і пожежі в таборі Вікторія та готелі Токіо Стар в Одесі.

Він також дав доручення прийняти концепцію реформування Служби безпеки України і закон про СБУ в новій редакції.

Коментуючи реформу судів, президент пообіцяв «щотижневе позбавлення суддівських мантій тих, хто негідний високого звання судді».

Децентралізація
Зеленський заявив, що потрібно невідкладно завершити процес децентралізації. За його словами, для цього потрібно внести зміни до Конституції.

Крім цього, президент доручив:

прийняти новий закон про оренду державного і комунального майна до 1 жовтня;
прийняти нову редакцію Трудового кодексу України до 1 січня;
впровадити продаж майна під час процедури банкрутства через електронну систему ProZorro до 1 січня;
внести в Раду законопроект про бюджет до 15 вересня.
Реакція на заяви президента і прем’єра
Засновник інвестиційної групи УНІВЕР Тарас Козак:

Оскільки основні виборчі перегони вже відбулися, я не думаю, що це просто обіцянки. Маю надію, що це реальні завдання президента. Без жартів та пустого піару.

Спеціаліст відділу продажу боргових паперів Dragon Capital Сергій Фурса:

Популізм зник разом із завершенням виборів і тепер озвучені плани, які давно потрібні економіці України. І яких давно чекають інвестори. І тепер під цими планами підписалося все керівництво України. Як це стало можливим, зрозуміти важко. Прямо магія якась. І якщо раніше можна було сказати, що ми багато разів залишалися на другий рік і в 17 років закінчили тільки п’ятий клас, то тепер можемо здати шкільну програму і програму МВФ екстерном. Звичайно, це все треба ще реалізувати, але плани більш ніж радують. І якщо це буде реалізовано, то зростання в 5% буде мінімальним, від якого буде відштовхуватися українська економіка. А сам кейс України, як на антиелітарному порядку денному і за допомогою популістської мобілізації населення провести ключові реформи, які зазвичай зустрічають спротив, в тому числі і у населення, увійде в історію. Якщо реформи продають ось так, то це претендує на нобелівську премію в економіці.

І так, якщо ці реформи будуть реалізовані, то програму МВФ ми закінчимо достроково. Просто збудеться мрія противників реформ, коли МВФ нам буде більше не потрібний. Як і говорилося, щоб це сталося, треба просто провести реформи і оздоровити економіку. Якщо, звичайно, не трапиться світова криза. Але це та подія, яка від нас абсолютно не залежить. І головне не зробити нічого, що б зруйнувало нашу макроекономічну стабільність і співробітництво з Фондом зараз. А тут привіт Окружному адміністративному суду і Ігорю Валерійовичу Коломойському. Поки що єдиному Чорному лебедю, який може з’явитися з України.

Голова правління Укрзалізниці Євген Кравцов:

«План реструктуризації Укрзалізниці, який передбачає розділення компанії на трьох операторів: інфраструктурного, вантажного і пасажирського + виробничий блок, буде готовий до кінця року. Доручення Володимира Зеленського виконаємо вчасно. Поясню: покроковий план стане частиною реалізації Стратегії УЗ, погодженої Кабінетом Міністрів та затвердженої наглядовою радою ще у червні 2019 року. Далі, після доопрацювання та затвердження плану наглядовою радою, ми почнемо конкретні кроки під контролем уряду. Саме європейську модель підтримують Владислав Криклій, Олексій Гончарук і я. Головне в ній, що інфраструктура залишається в державному регулюванні, а пасажирські та вантажні перевезення здійснюються на ринкових умовах.

Всі ці базові елементи є частиною стратегії УЗ, але вона неможлива без державного фінансування пасажирських перевезень та розвитку інфраструктури; недискримінаційних умов (в першу чергу, тарифних) між підприємствами приватного та державного сектору; сприяння у вирішенні соціальних проблем у процесі оптимізації діяльності.

Власник Global Spirits Євген Черняк

З такими темпами скоро почнуть садити під бурхливі оплески людей всіх цих мародерів-свинарчуків, запам’ятайте цей прогноз. Так, і курс долара радує сильно, але це так само випадково, напевно, просто погода допомогла і аграрії. Професійні патріоти, які продавали русофобію, ненависть і монетизували любов до країни, для вас наступають важкі часи: грошей, вкрадених з бюджету для оплати ваших послуг, більше немає. Пора потихеньку на звалище історії збиратися і вже починати переїзд. Транзитом, через в’язницю.


Читайте також:


Залишити коментар: