Громадянство на продаж: оплот тероризму прикрили просто у столиці



Масштаби злочинної схеми вражають

- джерело.

У Києві перекрили незаконну діяльність організаторів так званої “схеми легалізації іноземців”, які виконували безпосередні накази терористичних угрупувань.

За даними СБУ, група зловмисників завжди діяла за приблизно однаковою схемою: підшукували охочих отримати українське громадянство на “законних підставах”.

Своїм клієнтам надавали фальшиві паспорти – переважно мешканців анексованого Росією Криму, а згодом обіцяли і біометрику.

Силовики підкреслюють, що в ході обшуків вдалося викрити також цілу підпільну лабораторію із підробленими документами, “дата-штампи”, про перетин кордонів ЄС, міграційні карти однієї з країн СНД, візи арабських держав, штампи Державної міграційної служби та численне обладнання для їх виготовлення.

Кожного із тих, хто звертався за подібними послугами, оформлювали за довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

Пізніше відкрили кримінальне провадження за т. 258-3 (Створення терористичної групи чи організації) і ч. 2 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон) КК. Перша – карається позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років. Пом’якшити вирок можливо тільки у тому випадку, якщо організатор чи керівник групи здався добровільно.

За іншою – передбачено тюремний термін на строк від двох до п’яти років, з конфіскацією транспортних або інших засобів вчинення злочину, а за змовою осіб – до семи років. На даний час вирішується питання про оголошення п’яти фігурантам справи про підозру у вчиненні злочину.

“Тривають слідчо-оперативні дії щодо встановлення інших учасників злочинного угруповання і представників міжнародних терористичних і екстремістських організацій, які скористалися її “послугами”, – додали в СБУ.

Слід відзначити, що раніше силовики звітували: з початку року спецслужби РФ намагалися провести в Україні 12 акцій, їх плани зафіксовані.


Читайте також:


Залишити коментар: