COVID-19: В Італії принципово нова вакцина готова до тестування



Друга італійська вакцина готова до випробувань на людях.

Інформує - джерело.

Вона була розроблена компанією Такіс (Takis) КастельРомано (Рим), спільно з Rottapharm Biotech з Монци, повідомляє La Republica.

Aifa, італійське агентство з питань наркотиків, надало запит своєму комітету з питань етики, який незабаром дасть зелене світло. Пробні щеплення розпочнуться протягом місяця і дадуть результати навесні для першої фази та влітку для другої фази тестування. Перші 80 добровольців вже зараховані до трьох лікарень на півночі (Сан-Херардо-ді-Монца), в центрі (Спалландзані в Римі) та на півдні (інститут Паскале в Неаполі). “Ми хочемо бути вакциною для всієї Італії”, – жартує Луїджі Аурізіккіо, генеральний директор і науковий директор компанії Такіс.

Як розповів 50-річний Аурізіккіо, біолог із дипломом з Неаполітанського університету, дійти до цього етапу  було нелегко. «Ми також розраховували на краудфандинг. Із 2 мільйонів, необхідних для початку першої фази, ми зібрали 53 тисячі євро “, – зазначив  Аурізіккіо.

Такіс – це компанія, яку він заснував десять років тому, головний офіс знаходиться поряд із ReiThera, іншою фірмою, яка розробляє вакцину проти ковіду в містечку Кастель Романо, що за двадцять кілометрів на південь від Риму. До пандемії Такіс працював над вакцинами проти раку. Як тільки була опублікована генетична послідовність нового вірусу в Ухані – це було 11 січня – вони теж вирішили працювати над подоланням пандемії.

Вакцина Такіса досить сильно відрізняється від інших.

“Це нагадує іншу американську компанію Inovio. Ми беремо фрагмент ДНК, який кодує білок спайку коронавірусу, і вводимо його в організм, – пояснює біолог.

Це може здатися дуже подібним методом до РНК. Але є різниця. ДНК є більш стабільною і міцною молекулою, ніж РНК, але також більша і громіздка. “Щоб проштовхнути його до наших клітин, потрібно вдатися до методу електропорації”. Простіше – це ураження електричним струмом у руку разом із ін’єкцією.

“Ні, це нічого болючого”, – заспокоює Аурізіккіо, – Я спробував, це триває 35 мілісекунд і має інтенсивність 40 вольт, маленька лампочка. Ви відчуваєте дуже коротке скорочення м’яза. Це дає змогу на мить відкрити клітинну мембрану, достатньо довгу, щоб забезпечити надходження ДНК “.

Якщо всі інші вакцини щеплять шприцом, Такісу потрібен інструмент, схожий на пістолет – своєрідна зброя, спрямована на коронавірус.

“Пістолет” спирається на руку, лікар штовхає його і одночасно маленька голка вводить вакцину, а чотири електроди виробляють електропорацію. Повторюю, особливої ​​неприємності немає “, – пояснює Аурізіккіо.

Щоб провести дослідження щодо своєї вакцини, минулого літа Такіс вирішив приєднатися до компанії Роваті, Роттафарм з Монци, яка володіє нормативною та виробничою базою, та з  ReiThera.


Читайте також:


Залишити коментар: