Чи потребуватиме Польща в 2021 році українських заробітчан і яких професій бракуватиме?



Складна ситуація на ринку праці в Україні змусила українців більше цінувати працевлаштування у Польщі.

- джерело.

На початку пандемії багато українців повернулися на батьківщину через втрату роботи, але через кілька тижнів 70 відсотків з них заявили про бажання повернутися до Польщі, — каже Томаш Дудек, керуючий директор “OTTO Work Force Central Europe”.

2020 рік незвичний і складний для всіх: як для компаній, так і для працівників. Незважаючи на несприятливі умови, цілих 78 відсотків працівників з України заявляють про своє задоволення від роботи в Польщі. Для 71-го відсотка опитаних земляків головною мотивацією праці в Польщі став більший заробіток.

Кшиштоф Інглот, президент кадрової служби “Personnel Service”, зазначає, що новий рік принесе багато змін для іноземців на польському ринку праці.

— Вже на початку пандемії ми разом із роботодавцями Республіки Польща закликали включити до антикризового щита положення, що дозволяють автоматичне поновлення віз для іноземних працівників на час епідемії та через два тижні після її закінчення. Як результат, ми утримали до 500 000 людей з України, — говорить Кшиштоф Інглот, президент кадрової служби, експерт ринку праці.

Однак, як він додає, сальдо міграції все ще є негативним, що означає, що більше людей виїжджає з Польщі, ніж приїжджає. На його думку, ця тенденція збережеться на початку наступного року, а скільки вона триватиме, буде залежати від епідемічної ситуації в країні та у світі. Однак варто підкреслити, що якщо набуде чинності закон про забезпечення медичним персоналом на час епідемії, до Польщі прийдуть лікарі та медсестри з України.

Це сприятиме якісним змінам характеру економічної міграції. На даний час до Польщі приїжджають переважно працівники нижчого рівня, хоча їх компетенція часто набагато вища. Ця ситуація може змінитися, хоча в Польщі є попит на працівників з України переважно на нижчому рівні: насамперед у логістичній, складській, харчовій та виробничій галузях.


Читайте також:


Залишити коментар: