Бужанський та “слуги народу” хочуть скасувати штрафи за російську мову у сфері обслуговування



Майже 30 нардепів зі “Слуги народу” зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт про скасування штрафів за недотримання мовного законодавства. Одним з авторів законопроєкту є Максим Бужанський. На його думку, працівники сфери послуг мають право надавати послуги тією мовою, якою вони хочуть.

- джерело.

Законопроєкт №4528 з’явився на сайті Верховної Ради.

Авторами закону є 28 нардепів партії “Слуга народу”. Серед них: Олександр Дубінський, Данило Гетманцев, Олександр Качура, Євгеній Брагар.

Сам Бужанський у своєму телеграм-каналі написав, що давно збирався подати цей проєкт закону, але не хотів давати приводи для протестів перед ухваленням бюджету.

З 16 січня набирає чинності норма закону про мову, згідно з якою вся сфера обслуговування, весь бізнес має працювати державною мовою, інакше штраф. Не маленький, до речі, до 6800 гривень. Це абсурд, бізнес зобов’язаний тільки платити податки й нічого більше, інші – регулюють ринок,
– заявив Бужанський.

Він додав, що не хоче нічого міняти частинами у законі, бо він “весь кривий”. Також Бужанський запропонував “просто скасувати ці штрафи”.

На думку Бужанського, працівники сфери послуг мають право надавати послуги тією мовою, якою вони хочуть.

Не треба розповідати перукарям, якою мовою їм стригти, і шиномонтажникам, якою мовою міняти колесо. Вони заплатили податки, і більше нічим нікому не зобов’язані, крім своїх сімей,
– переконаний нардеп.

Що варто знати про мовний закон

  • Вже у 2021 всі заклади обслуговування держави будуть зобов’язані надавати інформацію українською мовою.
  • Обов’язкове спілкування українською стосується усієї сфер послуг, зокрема: кав’ярень, ресторанів, перукарень, кінотеатрів та спортзалів.
  • Спершу для тих, хто не зможе перейти на державну мову, будуть проводити бесіди, попереджати та надавати відповідну інформацію. Лише у випадку, якщо бесіди не допоможуть – використовуватимуть штрафи.

Що передбачає закон про мову


Читайте також:


Залишити коментар: