Чому вводять податок на посилки з-за кордону



Зараз багато людей купують товари через інтернет. Потім пересилають їх поштою. Через обмеження вартості посилок до 100 євро доведеться платити мінімум на 20% більше, ніж було раніше, розповів Gazeta.ua Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

- джерело.

“У бюджеті завжди не вистачає грошей. Тому влада порахувала, що на посилках можна заробити. Звісно, їм вдасться збільшити надходження. Але не настільки як мріють”, – наголошує експерт.

Під нову норму підпадають товари з інтернет-магазинів. Їх вартість можна визначити по чеку. Нововведення не стосується посилок від родичів чи знайомих з-за кордону. Вони самостійно оцінюють їх. Можуть вказати вартість $1.

“Однозначно люди шукатимуть альтернативу, як обійти нові правила. Наприклад, замовлятимуть товари з нелегальних магазинів. Чи оформлятимуть посилки як такі, що прийшли від друзів”, – каже Олександр Охріменко.

За його словами, обмежувати неоподатковану вартість посилок з-за кордону не варто. Це не та сфера, звідки можна вибити гроші. Крім того, за нових правил однозначно зросте тіньовий бізнес.

“Водночас 100 євро – це ще не погано. Норму взагалі пропонували встановити на рівні 22 євро. Щоправда поки рішення відтермінували. Влада не погодиться на це перед виборами. Боїться втратити довіру населення”, – резюмує експерт.

З 1 липня 2019-го українці платитимуть податки і мито за посилки вартістю понад 100 євро. Йдеться про 20% податку на додану вартість і 10% мита з суми, яка перевищує ліміт. До липня діятиме стара норма – 150 євро. Водночас парламент скасував норму “про 3 посилки”. Українці можуть отримувати скільки завгодно посилок без податків у межах визначеної вартості.


Читайте також:


Залишити коментар: