Безкоштовні COVID-паспорти в Україні: Ляшко пояснив ситуацію з поїздками за кордон



За словами Віктора Ляшка, впровадження коронавірусних довідок і паспортів в Україні може призвести до певних проблем.

Впровадження так званих Covid-паспортів в Україні реалізовуватиметься в рамках міжнародних медично-санітарних правил. Держава за необхідності видаватиме громадянам довідки про вакцинацію від коронавірусу для подорожей за кордон. Допоки , доки доступ до вакцини буде обмежений, такі документи не стануть обов’язковими на території країни.

Повідомляє - джерело.

Як заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко у інтерв’ю ТСН, наразі Україна діє на основі міжнародних медико-санітарних правил, в яких вказані вимоги до свідоцтва про те, що людина пройшла вакцинацію. У разі необхідності такі документи видаватимуться людям, які відправляються за кордон до країн, де потрібен відповідний документ. Інших будь-яких паспортів українська влада видавати наразі не планує.

“Наразі жодних інших паспортів ми не збираємося впроваджувати. Ми просто нашу систему охорони здоров’я переналаштували так, що за необхідності двома натисканнями на клавіатурі можна видати ту форму довідки людині, яка буде подорожувати і, ймовірно, якась країна впровадить вимогу, що при перетині кордону потрібно пред’явити міжнародне свідоцтво про вакцинацію”,- зазначив чиновник, запевнивши, що документи видадуть на безкоштовній основі.

Крім того, він додав, що допоки, доки доступ до вакцинації на території України буде обмежений, жодних обов’язкових довідок про те, що людині зробили щеплення від коронавірусу, не буде. Існує різниця між поняттями імунного паспорта та міжнародного сертифіката щодо проходження вакцинації.

За словами Ляшка, не можна допустити, щоб через питання довідок про проходження вакцинації відбувся поділ людей. У країні є безліч людей, які перехворіли на COVID-19, набули імунітету, проте державна система охорони здоров’я ці випадки не зафіксувала.

“Такі люди є. І у них є імунітет, який утворився в результаті хвороби. Тому впровадження довідок і паспортів може призвести до поділу людей. Наразі розглядаються різні питання, як на рівні ЄС, так і на рівні ВООЗ, і ми долучені до цих процесів, тому треба приймати рішення виважено, які повинні враховувати, як захист і вплив на епідемію, так і права людини зробити певні речі і вибір”, – підкреслив заступник міністра охорони здоров’я.

Паспорт вакцинації від COVID-19

  • У зв’язку з початком вакцинації проти коронавірусної інфекції і продовженням боротьби з епідемією деякі держави прийняли рішення щодо впровадження так званих “паспортів вакцинації” – документів, які підтверджують, що людина зробила щеплення від коронавірусу. Такі сертифікати вже почали видавати у Ізраїлі та Росії.
  • На думку лікаря-інфекціоніста Євгена Дубровського, більш грамотним кроком могла б стати видача паспортів особам, які перенесли COVID-19.
  • Глава МОЗ Максим Степанов заявляв, що такі документи можуть з’явитися в країні тільки після того, як пройде процедура масової вакцинації по всій Україні.


Читайте також:


Залишити коментар: