Аліменти по-новому: боржникам доведеться платити більше



Велика палата Верховного Суду змінила порядок нарахування пені за несвоєчасну сплату аліментів.

- джерело.

«Раніше боржника штрафували за конкретний місяць. Закрити заборгованість він міг через 2 роки. Тепер пеню нараховуватимуть за весь період прострочення платежу до моменту повного погашення всіх боргів по аліментах » , – пояснив Gazeta.ua адвокат Ростислав Кравець.

За його словами, пеня, як і раніше, становитиме 1% від суми заборгованості. Однак через нові правила боржникам доведеться платити більше.

«Якщо один з батьків не платив грошей на дитину протягом декількох місяців, то пеню нараховуватимуть на весь розмір несплачених аліментів за кожен день прострочення, а не за кожен окремий місяць».

У минулому році в лютому посилили санкції для неплатників аліментів. Через заборгованість їм заборонили виїжджати за кордон, водити машину, користуватися зброєю.

«Це стимулювало недобросовісних батьків покрити борги і своєчасно виплачувати аліменти. Правда були ті, на кого драконівські санкції не вплинули. Це стосується боржників, які не те, що аліменти, вони себе забезпечити не можуть. Більшість з них ніколи не було за кордоном. А ті, хто виїхав, навряд чи повернутися » , – каже адвокат.

Він додає, що боржники часто відмовляються виконувати норми закону.

«Наприклад, через борги людину позбавили водійських прав, а він на власному авто привозить до колишньої дружини виконавців судових рішень, щоб отримати допуск до дитини. Це абсурд » , – робить висновок Кравець.

У Києві у чоловіка конфіскували яхту за несплату аліментів. Він заборгував 123 474 грн. Через несплату оштрафували на користь стягувача в розмірі 50% суми боргу, тобто понад 60 тис. Грн.


Читайте також:


Залишити коментар: