Закон про ринок землі: гроші від продажу державної території йтимуть громадам, а не в бюджет



Після ухвалення закону щодо ринку землі сільськогосподарського призначення, гроші після продажу державної землі віддаватимуться місцевим громадянам.
Про це повідомляє Громадське.
За словами міністра економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова, прогноз уряду щодо отримання понад 1 мільярда доларів від продажу землі у 2020 році є реальним.

- джерело.

Таким чином, зазначається, що отримані гроші від продажу передаватимуться людям, а не підуть до національного уряду і бюджету.

Більше того, громади зможуть самостійно вирішувати, що їм робити з цією землею — «продати або дитячий майданчик побудувати».

Аби зробити цей процес прозорим, продаж землі буде здійснюватися на відкритих аукціонах — на Prozorrо чи спеціальному майданчику.

Милованов уточнив, яким чином держава розраховує отримати понад 1 мільярд доларів від продажу землі.

Він нагадав, що в Україні приблизно 42 мільйони гектарів землі сільськогосподарського призначення, і якщо держава продасть 5% від цієї кількості, то це буде близько 2 мільярдів доларів.

«Але не вся державна земля буде продана, це буде і приватна. Ми очікуємо, що 5% землі буде продано за наступний рік. Якщо б це була державна земля за низькою ціною 1 тисяча доларів, то це 2 мільярди. Якщо половина цієї землі державна, а половина приватна — це мільярд», — пояснив Милованов.

Міністр додав, що уряд розраховує, що земля буде дорожчою за 1 тисячу доларів за гектар, і тоді її продаж принесе ще більше грошей.


Читайте також:


Залишити коментар: