За 10 років роботи — ПЕНСІЯ 1200 ДОЛАРІВ НА МІСЯЦЬ: На цих фермах за три дні заробляють, як на наших за місяць



Водіям-далекобійникам у Канаді готові платити по чотири тисячі доларів.

- джерело.

За минулий рік на постійне проживання за кордон виїхали понад 12 тисяч українців. Це ціле містечко!

Очевидно, цього року Україна втратить ще одне (а може, не одне) місто, адже від опитування до опитування кількість тих, хто заявляє про бажання поїхати на роботу (а потім там і залишитись), щораз росте. Про збільшення заявок на пошук роботи за кордоном кажуть і у рекрутингових компаніях. Воно й не дивно, адже зарплати у нас і “у них” непорівнювані. Тому українці з вищою освітою погоджуються мити посуд у португальських барах та міняти підгузки італійським бабусям.

Пригадую, як мою знайому, яка працювала у Швеції на полі, інша знайома спитала, як могла поміняти роботу держслужбовця на те, щоб з п’ятої ранку стояти рачки на полі? Мовляв, у тебе ж червоний диплом, вільна англійська… Мар’яна (яка, до речі, потім перейшла на роботу в квіткову теплицю і тепер каже, що це робота її мрії) тоді відповіла: “Нема роботи, якої треба соромитись. Є тільки зарплата, за яку має бути соромно. А мені було стидно брати 800 гривень зарплати чиновника і знати графіки завозів усіх секондів міста, бо треба було вдягатись, ти ж у приймальні сидиш, на тебе люди дивляться… Мене однокласниця попросила бути дружкою, то я місяць сиділа на вівсяних і гречаних пластівцях. Усім казала, що на дієті, а насправді просто не мала грошей, бо треба було сукню купити. Довідок я не видавала, тож “подяк” не було. Зате тепер знаю, яке це щастя, приїжджати в супермаркет і купувати те, що тобі треба, а не те, на що вистачає у гаманці. І це при тому, що за шведськими мірками у мене мізерна зарплата”.

Власне, тому мігрантам з України і видають робочі візи — вони погоджуються працювати за винагороду, яку той же італієць, канадієць чи швед вважав би для себе принизливою. Те, що для них мінімалка, для нас — недосяжна мрія.

«Офіційно встановлена мінімальна заробітна плата в провінції Саскачеван (Канада), з якою ми співпрацюємо, — 10 канадських доларів за годину (один канадський долар 8,13 гривні за курсом НБУ. – Авт.). Нижче цього рівня роботодавці не можуть платити, – каже менеджер з маркетингу компанії ІLС Віталій Андрусяк. – Здебільшого ринкові пропозиції роботи стартують від 11 канадських доларів за годину. Кваліфіковані працівники зі знанням англійської мови можуть розраховувати на заробітну плату від 14−17 канадських доларів за годину. Це можуть бути працівники ферми, зварювальники, будівельники».

Зокрема, у базі компанії є вакансії працівників ферми з оплатою 14 канадських доларів на годину. В Україні середня зарплата у сільському господарстві — 2571 гривня на місяць (дані Держстату). Грубо кажучи, те, що заробляє українець на фермі за місяць, у Канаді може заробити за 22 години. Найменше там платять доглядальницям та працівникам ресторанів швидкого харчування — 11 доларів на годину. Зварювальники отримують до 20 доларів за годину, стільки ж платять промисловим малярам, фрезерувальникам. Найкращі пропозиції для українців, які можуть працювати бурильниками, — 27 канадських доларів за годину (219 гривень). Багато вакансій є для водіїв-далекобійників. Їм готові платити по 4000 доларів на місць. Здебільшого роботодавець підвищує рівень заробітної плати після того, як працівник проходить випробувальний термін.

За словами Віталія Андрусяка, за три роки лише їхня компанія відправила на роботу за кордон 844 особи. Частина з них поїхали за програмами, які не передбачають імміграції (Італія, Швеція). Відпрацювавши певний термін за контрактом, людина має повернутись в Україну. В Канаду рідко їдуть виключно на роботу, головна мета – це імміграція.

«Життя в Канаді розмірене, ніхто нікуди не поспішає, люди доброзичливі. А скільки тут диких звірів! Ведмеді, лосі, олені, зайців мільйон! Я в київському зоопарку менше бачив. Риболовля відмінна — платиш 20 доларів на рік, і лови, де хочеш! Правда, тільки на одну вудку. Хто любить полювання — будь ласка. Тут все зроблено для комфортного і приємного життя. Проте сумую за домом, – розповідає пан Петро з Коломиї, який працює далекобійником у Канаді з 2010 року. – Я люблю Україну, розглядаю варіант повернення на батьківщину, але тільки коли зароблю тут пенсію. За десять років роботи в Канаді вийде 1200 доларів пенсії — для України це немалі гроші. А якщо ще і дружина заробить пенсію, то можна жити там, де захочеться».


Читайте також:


Залишити коментар: