«З церкви роблять сауну»: на Прикарпатті селяни повстали проти священика, який вирішив вагонкою оббити храм



На Прикарпатті настоятель місцевої церкви вирішив оббити вагонкою старовинний храм. Жителі Вовчинця бояться, що такий ремонт прискорить руйнацію споруди. Священик зі свого боку зауваження людей називає підступами диявола, йдеться в сюжеті ТСН.

- джерело.

– Наша церква побудована без єдиного цвяха. А зараз в ній щось крутять, – каже мешканка с. Вовчинець.

Оновити храм, якому вже півтора століття, задумав місцевий парох. Дерев’яні розмальовані стіни, за його планом, мають обшити вагонкою, залишивши тільки різьбу та «вікна» для образів. Почав зі святилища, а далі ремонту завадили обурені селяни.

– То темна вагонка, ніби з нашої церкви роблять сауну, – обурюються селяни.

Люди певні, що такий ремонт не зупинить, а лише прискорить руйнацію старовинної споруди.

На боці селян – фахівці. Обурюються: попри те, що церква у Вовчинці – пам’ятка дерев’яної архітектури, про її ремонт дізналися чи не останніми.

– До нас ніхто не звертався. До таких речей потрібно підходити осмислено, зважувати всі фактори, які можуть впливати на технічний стан будівлі, – каже керівник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківська Володимир Ідак.

Проте священик запевняє: що його церква – пам’ятка архітектури, чує вперше. Розписи зроблені 60 років тому, тож цінності не мають. І показує тріщини, які спонукали його розпочати ремонт. На будматеріали не поскупилися, переконує священик. Сільрада виділила 100 тисяч гривень і закупила вагонку з натурального дерева.

– Ця дошка зроблена по спеціальній технології, щоб не крутилась, щоб мала відповідну вологість, – каже сільський голова с. Вовчинець Михайло Назар.

Тож відступати отець Микола не збирається, а тих, хто проти, вважає пособниками диявола.

– Для священника не є законом, що говорить мер міста і навіть президент, законом для священика є владика. Владика дав благословення, – запевняє священик.

Утім, священик видає бажане за дійсне, переконує отець Євген, експерт, якого архієпископ Івано-Франківської Української Греко-католицької церкви попросив владнати вовчинецький скандал, адже він свого часу вивчав мистецтво в Римі.

– На проекті владика дійсно поставив підпис, щоб вивчати реставрацію храму. Не щоб саме так робити. Щоб почати вивчати ситуацію, в якому стані храм, стіни, – каже голова сакральної комісії Івано-Франківської архієпархії УГКЦ о. Євген Андрухів

Отець Євген погоджується, що розпис стін справді не має мистецької цінності і храм слід приводити до ладу. Але як саме, вирішуватиме не отець Микола, а спеціальна комісія, яка приїде до Вовчинця наступного тижня. Церковні і світські експерти разом мають розсудити священика і парафіян. А також вирішити, чи ховати церковні стіни у вагонку чи ні.


Читайте також:


Залишити коментар: