Європу охопив новий спалах COVID-19: вакцинація дала ефект, але без карантину не обійтися



У всьому світі знову зростає захворюваність на коронавірус. У деяких країнах Європи – Україні, Німеччині, Великій Британії та Австрії – зареєстровано рекордні за весь час пандемії показники виявлення нових випадків COVID-19. Але між цими державами є суттєва відмінність – відсоток щеплених громадян.

- джерело.

Логічно запитати: хіба вакцинація не знижує рівень захворюваності? Як показує практика, не завжди. Навіть країни з високим рівнем імунізації зараз змушені запроваджувати додаткові обмеження.

Навіщо в Європі посилюють карантин і які переваги дає вакцинація, докладніше читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Ефективність вакцинації: який результат


З початку осені у світі стрімкими темпами почала зростати захворюваність на COVID-19. При цьому на Європу припадає близько половини всіх виявлених випадків зараження у світі. Найбільше постраждали країни, де вакцинація від коронавірусу йде дуже повільними темпами. Зокрема, це Україна, Білорусь, Латвія, Литва, Болгарія та Румунія.

У жовтні тенденція до зростання виникла і в державах Західної Європи – Німеччині, Австрії, Словаччині, Словенії, Чехії, Польщі, Нідерландах, Данії та Норвегії. Але всі ці країни можна поділити на три групи:

Найвищий відсоток вакцинації: Німеччина (69%), Нідерланди (73%), Франція (70%), Італія (72%), Іспанія (80%).

Середній відсоток вакцинації: Чехія (55%), Словаччина (42%), Словенія (54%), Хорватія (45%), Польща (53%).

Низький відсоток вакцинації: Румунія (35%), Болгарія (23%), Україна (21%), Росія (35%).

У всіх згаданих країнах зростає кількість заражень. Але між цими трьома групами є дуже важлива відмінність: що більше вакцинованих, то менша смертність від COVID-19.

Так, у першій та другій групах кількість смертельних випадків суттєво знизилася порівняно з осінньо-зимовим періодом минулого року.

А у третій групі – з низьким рівнем вакцинації – смертність дуже висока. У деяких країнах вона вже перевищила показники минулої весни, коли ще не розпочалася кампанія з щеплення. Говорячи простими словами, високий рівень імунізації населення не може запобігти поширенню вірусу, але дозволяє пережити чергову хвилю без великої кількості госпіталізацій та смертей.

 

Водночас показовими є графіки країн, в яких уже щеплено понад 80% населення. У них кількість нових випадків зараження та смертей практично не зростає.

Де запровадили карантин?

Незважаючи на ефективність вакцинації, велика кількість чиновників та експертів вважає, що жити без карантинів поки що рано. У Великій Британії, яка в липні скасувала практично всі обмеження, зараз спостерігається серйозний спалах захворюваності. З цієї причини влада обговорює “план Б” – повернення обмежень у разі, якщо навантаження на лікарні зросте з настанням зими. Аналогічні пропозиції звучать і в Німеччині.

Але поки ці держави лише дискутують щодо необхідності локдауну, менш успішні у питанні вакцинації країни вже запровадили суворі обмеження через зростання захворюваності. І ось деякі з них:

Австрія (63% вакцинованих)

З 15 листопада в країні було введено жорсткий локдаун, який триватиме 10 днів. Проте обмеження стосувалися лише громадян, які не пройшли повний курс вакцинації від коронавірусу. Нещепленим жителям країни заборонено залишати будинки без вагомих причин. Виходити в магазин і на роботу – можна.

Ситуація в Австрії зараз є критичною: лікарняні ліжка щодня займають ті, хто не зробив щеплення від COVID-19. Крім того, хворіють і ті, хто вакцинувався понад шість місяців тому.

Контролюють дотримання локдауну поліцейські. Правоохоронці перевіряють сертифікат вакцинації в найрізноманітніших місцях – на залізничних вокзалах, у торгових центрах, парках і ресторанах. Порушникам загрожує штраф до 500 євро, а за відмову брати участь у перевірці доведеться заплатити майже 1,5 тисяч євро.

Словаччина (42% вакцинованих)

Ввести нові обмеження має намір і влада Словаччини. Уряд пропонує на період посилення карантину обмежити для невакцинованих доступ до більшості закладів загального користування – спортзалів, концертних майданчиків, несуттєвих магазинів, ресторанів тощо.

Данія (76% вакцинованих)

Через зростання захворюваності запровадити обмеження для нещеплених вирішила і Данія, яка у вересні повністю скасувала карантин. Протягом наступного місяця в країні знову діятиме COVID-перепустка. Вона є обов’язковою для осіб віком понад 15 років, які планують відвідувати нічні клуби, кафе та ресторани.

Нідерланди (73% вакцинованих)

Незважаючи на високий відсоток щеплених громадян, тенденція до зростання захворюваності спостерігається і тут. Наприклад, 16 листопада у країні зафіксували рекордні 20 тисяч нових випадків COVID-19.

Відповідно до обмежувальних правил, що діють із 13 листопада, бари, ресторани та супермаркети мають закриватися не пізніше ніж о 20:00, а магазини з асортиментом для неекстрених потреб – до 18:00.

Мешканцям дозволяється збиратися вдома групами не більш ніж чотири особи. Знову введено правило обов’язкової соціальної дистанції в 1,5 метра. Влада також рекомендує громадянам за можливості працювати з дому.

Великі заходи у країні скасовуються, а футбольні матчі знову проводяться без глядачів. Після трьох тижнів допуск до ресторанів, кафе та місць відпочинку отримають ті, хто має сертифікат про вакцинацію або довідку про перенесений COVID-19.

Латвія (60% вакцинованих)

15 листопада локдаун закінчився в Латвії. Протягом 25 днів у країні діяли комендантська година та інші жорсткі обмеження, покликані знизити контакти між людьми. Зокрема, були закриті виші, магазини не першої необхідності, салони краси, кінотеатри, спортзали, заклади громадського харчування.

Але після закінчення карантину обмеження скасували лише для вакцинованих. Для громадян без COVID-сертифікатів дозволено: ходити до продуктових магазинів, користуватися послугами пошти, замовляти їжу навинос, користуватися громадським транспортом, отримувати послуги з ремонту, фінансів та телекомунікації.

Висновок: вакцинація – вкрай необхідний захід у розпал епідемії коронавірусу. Незважаючи на зростання заражень у країнах із високим рівнем вакцинації, кількість смертей від COVID-19 не збільшується. До того ж, як показує практика, більшість померлих – це люди, які не зробили щеплення. А вакциновані, навіть якщо і хворіють, набагато легше переносять інфекцію. Вони не вмирають та не страждають від наслідків COVID-19.


Читайте також:


Залишити коментар: