Якщо Україна не зможе виплатити борги, це буде дефолт – Яресько



Чергове підвищення тарифів на газ для населення, якого вимагає МВФ, не нова умова

- джерело.

Для отримання чергового траншу Міжнародного валютного фонду чекає від України ухвалення законопроекту по антикорупційному суду, підняття газових тарифів до ринкових цін і внесення змін до пенсійної реформи. Про це кореспонденту сайта “Сегодня” в кулуарах 54-ї Мюнхенської конференції з безпеки сказала колишній міністр фінансів України Наталка Яресько.

При цьому вона спростувала твердження деяких українських експертів про те, що Фонд нібито заморожує співпрацю з країнами за 8-9 місяців до проведення там виборів.

“Нет, я такого никогда не слышала. Я думаю всем понятно, что не выполнено в меморандуме и чего ждет МВФ. Добавлены ли какие-то новые условия, вопросы или темы, которые необходимо решить, об этом я не знаю. Я знаю, что на этот момент это вопрос антикоррупционного суда, вопрос окончания повышения газовых тарифов до рыночных цен. И если я правильно поняла, там еще есть вопрос по пенсионной реформе”, – сказала сайту “Сегодня” Яресько.

Але напередодні президентських і парламентських виборів, які пройдуть в Україні в 2019 році, підвищення тарифів – досить непопулярне рішення, яке може боляче вдарити по рейтингах політсил.

Також екс-міністр відповіла на запитання кореспондента сайту “Сегодня”, чи може МВФ відстрочити умову підвищення тарифів на газ для населення на більш пізній термін.
“Опять же, я не в курсе переговоров, желаю переговорщикам успехов. Но это не сегодняшнее предвыборное условие. Это старое условие, которое не было выполнено. То есть, я не думаю, что что-то можно изменить. Что касается непопулярности, я была членом правительства, которое сделало намного больше непопулярных шагов к рыночным ценам на газ не потому, что это популярно, а потому что это нужно. И я думаю всем нужно понять, что это не МВФ нужно, не иностранным наблюдателям или партнерам, а для Украины. Чтобы сделать так, чтобы те, кто пользуется газом, платили за него, а тем, кому нужна помощь, получат субсидии или монетизированные субсидии”, – заявила она.

У 2015 році, будучи міністром фінансів в уряді Арсенія Яценюка, Наталка Яресько була головним переговірником з реструктуризації державного боргу. У січні 2016 року його заявляла, що завдяки відстрочці з виплати $ 12 млрд боргів тільки в 2016-му вдалося заощадити 64 млрд грн.

Раніше сайт “Сегодня” вже писав, що тільки в 2018 році МВФ, іншим іноземним кредиторам і по внутрішніми борговими зобов’язаннями нам потрібно виплатити близько $ 9 млрд. Тому нам критично важливо продовжити співпрацю з Фондом, щоб уже в цьому році отримати хоча б $ 2 млрд. Інакше, за словами українських експертів, Україна опиниться на порозі технічного дефолту і потребуватиме чергової реструктуризації боргів.

“Я слышала то же самое, и мне очень жаль. Тогда (в 2015 году – Авт.) реструктуризация была абсолютно нормальная, но она была построена на ожиданиях дальнейших реформ, которые должны были повысить уровень роста экономики. Если Украина действительно будет неспособна выплатить долги, это будет дефолт. В таком случае это будет означать, что определенные реформы не были проведены в срок, а значит, экономика не будет расти теми темпами, которые заложены в программе МВФ. Это все было построено на их программе и на их прогнозе. Во-вторых, нужно было за эти годы накопить средства для выплат по долгам”, – подытожила Яресько.

Нагадаємо, Міністерство фінансів України оцінює загальні виплати за державним боргом у 2018 році за рахунок коштів державного бюджету в 305,926 млрд грн. Таку інформацію оприлюднило Міністерство у Програмі управління державним боргом на 2018 рік.

У п’ятницю 16 лютого закінчила роботу технічна місія МВФ, яка прибула до Києва 12 лютого. З датою наступного візиту в Україну у Фонді ще не визначилися.


Читайте також:


Залишити коментар: