Як заощадити: українці проїдають половину доходів



У вересні 2018 року споживча інфляція майже не змінилася і склала 8,9% по відношенню до вересня-2017. І більше половини свого бюджету, а точніше 53,4% українці витрачають на їжу. Такі дані надала Державна служба статистики.

- джерело.

Там також підрахували, що за останні чотири роки українці стали менше витрачати на відпочинок і розваги. Мінімум коштів виділяємо і на медичне обстеження.

Киянка Тетяна Гук записує всі свої витрати. Половина її сімейного бюджету йде на харчування.

«На їжу у нас 6040 гривень, а ось на бензин майже 4000. Залишається 15% на розваги, на походи з сином в театр, зоопарк», — розповідає Гук.

В Америці на їжу витрачають 14% бюджету. А ось на оренду житла та іпотеку йде близько 40% доходів. Решта — на обслуговування авто, освіта та розваги.

У європейців на оренду житла і комунальних послуг йде 25% доходу. За 12% доводиться виділяти на їжу і громадський транспорт. Власним авто користуються щодня. Посиденьки в кафе — один-два рази на місяць.

«Ми найчастіше готуємо вдома, можна дозволити собі високу якість продуктів і за ціною виходить так само як в ресторані», — говорить мешканка Брюсселя Ірина Піка.

15% з бюджету європейці обов’язково відкладають на медичну страховку, подорожі та відпустку.

Фінансовий експерт Марина Ждан зазначає, що українці можуть заощадити, якщо будуть записувати свої витрати і відмовляться від емоційних покупок.

«Ми підраховували, що у людей йде від 12 до 20 тисяч гривень на рік на каву на вулиці. По суботах і п’ятницях їмо суші, у кого-то виявиться, що він багато напівфабрикатів купує, отоварюється в дорогому магазині, багато солодощів бере», — розповідає експерт про часті помилки.

Окрема стаття непотрібних витрат — різні товари, які ми купуємо зі знижками і по акціях, а потім не користуємося ними. Все це забирає близько 25% відсотків прибутку, які можна було б витратити на освіту якісний відпочинок.


Читайте також:


Залишити коментар: