Як калушанка Ольга Калин виготовляє оригінальні етновінки



Як калушанка Ольга Калин виготовляє оригінальні етновінки

- джерело.

П’ять років тому 38-річна калушанка Ольга Калин почала виготовляти незвичайні вінки та чільця. Усе розпочалося з етнопоказу «Мода на українське», де майстриня на пропозицію управління культури виготовила національні головні убори. Зацікавившись роботою, почала вивчати відповідну літературу, переглядати інтернет-ресурси для того, щоб максимально правдиво відтворити автентичні віночки з минулого.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Майстриня Ольга Калин та дівчина-Україна в її етновінку

Ольга Калин виросла в творчій родині. Мама працювала хореографом, тато — режисером. Дівчина вирішила здобути і собі творчу професію. Тому, не задумуючись, вступила в Калуський коледж культури і мистецтв за спеціальністю «декоративно-прикладне мистецтво». Згодом — продовжила навчання в Прикарпатському університеті імені Василя Стефаника. Нині Ольга Калин працює керівницею гуртків Центру художньої творчості дітей, юнацтва і молоді. Паралельно здобувала другу вищу освіту в Дрогобицькому університеті для того, щоб стати вчителем трудового навчання. Зараз Ольга Калин працює за цією ж професією та заступницею директора з господарської роботи Калуського ліцею №10, інформують “Вікна”.

Виготовивши декілька етновінків, Ольга Калин просто закохалася в свою роботу. Надихнули жінку як позитивні відгуки користувачів у соцмережах, так і вигляд виробів її рук на красунях-дівчатах в українських строях. Вирішила відтворювати саме автентичні вироби, адже вважає що минуле занепадає. Звісно, повністю відтворити певну роботу за зразками з минулого важко, однак майстриня намагається.

— Наші співаки, музиканти почали переробляти і переспівувати народні пісні на сучасний лад. Тому я вирішила з віночками те ж саме зробити — вдихнути в цей головний убір нове життя, — зазначила Ольга Калин.

Для виготовлення вінка калушанка використовує штучні та тканинні квіти, восковиці, монетки, стрічки. Речі купує як у звичайних магазинах, так і замовляє в Інтернеті.

Перед початком роботи майстриня обов’язково молиться, щоб робота йшла легко, а вінок — носився із задоволенням. Здебільшого за основу бере народні мотиви Гуцульщини та Полтавщини. Часто майстрині допомагають діти, які виступають у ролі моделей.

— Виготовляю вінки зазвичай уночі, адже вдень працюю. Дівчата мої знають, що вони в мене моделі. Тому не підуть спати, допоки не переміряють (сміється. — Авт.), — розповідає Ольга Калин.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

За словами майстрині, найбільш клопітка робота — виготовлення каркасу, завдяки якому вінок міцно тримається на голові.

Ціни на вироби — різні. Усе залежить від кількості матеріалів та складності роботи. Найдорожчий вінок Ольги Калин продали на благодійному вечорі «Квітка єдності». Його вартість склала 15 тис. гривень. Працювала над ним майстриня близько тижня. За виручені на аукціоні кошти придбали обладнання для кардіологічного відділення Калуської ЦРЛ.

— Дуже легко пішла робота. Від щирого серця подарувала і бачу, що від щирого серця купили. Я додала туди багато польових квітів. Намагалася показати наші українські волошки, ромашки, соняхи, маки. Хотіла показати нашу Україну та її різноманітність, — прокоментувала Ольга Калин.

Калушанка зізналася, що не любить штампувати роботи. Їй до душі виготовляти одиничні екземпляри. Проте для одного із ансамблів довелося виготовляти одинакові чіпця, що було доволі важко і одноманітно.

За словами майстрині, навчитися виготовляти такі роботи неважко. Головне — бажання. А ще добре залучати до цього процесу дітей, адже такі заняття добре розвивають дрібну моторику рук.

Майстриня ділилася досвідом на майстер-класах у Стрию та Дрогобичі. Побачити її оригінальні етновінки можна було на урочистостях до 25-ї та 30-ї річниці до Дня Незалежності в Калуші: дівчата-красуні, які уособлювали України, були вінках Ольги Калин.

Окрім квітів, Ольга Калин також виготовляє фігурки із повітряних кульок та займається оригінальною нарізкою фруктів.

Ірина КМІТЬ, журналістка

Олександр ЗАЛІСЬКИЙ, оператор


Читайте також:


Залишити коментар: