Преображення Господнє, яке ще в народі називають “Яблучний Спас” – другий з трьох Спасів. В цей період все ще триває Успенський піст, а тому до святкового столу не подають страви з м’яса і риби. Натомість, господині обов’язково готують їжу з продуктів, які освячуються цього дня в церкві.
Що освячують на Яблучний Спас в церкві
Окрім яблук, до церкви прийнято нести:
груші;
виноград;
помідори;
сливи;
хліб;
мед;
пісну випічку з яблуками.
Є й такі продукти, які віряни в жодному разі не повинні класти в корзину для освячення. Серед них:
алкоголь;
яйця;
сир;
м’ясо.
Після освячення продуктами обов’язково пригощають дітей, родичів, друзів та просто людей, яких зустріли на вулиці. Здавна вважалося, що вони після цього ритуалу отримують цілющу силу. А до святкового столу готують десерти з яблуками, горіхами, медом. Звичайно, вони повинні бути пісними.