Вже понад 70 немовлят від сурогатних матерів в Україні очікують на батьків



Тільки шість родин змогли забрати дітей додому, кілька пар перебувають на обсервації, інші – чекають.

З понад 70 вже народжених дітей сурогатними мамами батьки щонайменше десяти поки не звернулися до українських чиновників з проханням в’їхати до України та забрати дитину. Питання часу – кажуть в клініці і стверджують, що зі всіма батьками на зв’язку.

- джерело.

Про це йдеться у ТСН.Тиждень.

Механізм, розроблений правозахисниками, чиновникам та дипломатами, які вже другий тиждень намагаються з’єднати батьків та дітей, діє. Найбільші труднощі з батьками тих країн, де сурогатне  материнство заборонено. Адже взагалі такі випадки були, кажуть правозахисники і нарахували, що для іноземців щороку українські замінні мати народжують чотири з половиною тисячі дітей. Звісно, статистику відмов ніхто не веде.

Сім’я зі Швеції та ще  п’ять пар успішно забрали своїх дітей з України. Але в ліжечках досі без  мам і тат кричать десятки інших сурогатно народжених діток і народжуються нові й нові немовлята. До кінця червня тільки в цій клініці очікують ще понад півсотні малюків.

Минулого тижня в загальній кімнаті було 50 немовлят. Зараз – понад 70. Кількість країн, де на них чекають, теж росте – було  27, зараз 35. Зрозуміло, що в клініці нервуються, бо утримання однієї дитинки на добу обходиться щонайменше 40 євро. Та головне – нервуються батьки, бо кінця карантину не видно.

“Було подано батьками 64 заяви, але реакції, зворотного зв’язку ми не маємо”, – каже адвокат В’ячеслав Самсоненко.

Власник клініки каже, що до роботи долучились не тільки дипломати та чиновники.

“Є банки, які запропонували нам надати приватні літаки. Конкретно – швейцарські банки. Деякі запропонували швидко, щоб розвести батьків, безкоштовно у вигляді спонсорської допомоги”, – розповідає керівник медзакладу Альберт Точиловський.

Процедура така: батьки з тих країн, дітки яких перебувають в Україні, пишуть листа в Офіс уповноваженого з прав людей. Там допомагають пришвидшити процедури отримання всіх документів. І далі офіс співпрацює з МЗС. І вже українські дипломати вирішують питання в’їзду та виїзду.

“Різні можуть бути варіанти в залежності від того, яка це держава, яке законодавство про сурогатне материнство – підтримується чи не підтримується. За яких умов вони потім цю дитину приймають, тобто наша головна мета, мене як уповноваженої, щоб вирішити питання надання їм дозволу, якщо всі документи на цю дитинку в порядку”, – каже уповноважена з прав людини при Президенті України Людмила Денісова.

Утім перевіряють й спорідненість дітей та батьків. І наполягають про систематизацію цієї репродуктивної процедури.

“Треба ухвалити комплексний документ, який, перш за все, забезпечить роботу цих центрів в полі законодавства, потім забезпечить права сурогатної матері, батьків і, головне, дитини”, – переконує омбудсменка.

І насправді ключове тут – права дитини, кажуть правозахисники.

“Вже є такі випадки і в Україні, коли дитину з якихось причин не змогли забрати сурогатні батьки, вона залишається сиротою”, – каже програмна директорка МБО “СОС Дитячі містечка України” Дар’я Касьянова.

Сурогатне материнство – це остання можливість для пари, яка безплідна, мати дитину. Але є випадки, коли в програмі беруть участь подружжя, які можуть самостійно мати дітей. Хоча це заборонено, але проконтролювати це нереально, бо довідку про те, що жінка не може мати дітей, дає та клініка, яка і надає таку послугу.

“Законодавство насправді відсутнє і на міжнародному рівні. Кожна країна трактує по-своєму – є країни, які забороняють сурогатне материнство і не визнають ні в якій формі. Є країни, які дозволяють тільки альтруїстичне, так зване безкоштовне некомерційне сурогатне материнство”, – додає Касьянова.

І тут важливо взяти професіональний документ, розроблений у союзі медиків та юристів.

“Ми розробляли закон кілька років і подали його два тижні тому. Асоціація попереджувала чиновників про те, що батьки не зможуть вчасно приїхати. Але ніхто не відреагував, тому клініки змушені були діяти на свій розсуд, що викликало певний резонанс”, – пояснює віце-президент Асоціації.

Батькам, які приїхали по дітей, треба пройти той ще квест. У одному готелі, що увійшов в перелік обсерваційних, зараз перебуває три родини, які мають провести два тижні на повній ізоляції. І тільки після цього вони зможуть потрапити до своїх немовлят. Тож прогнозувати, коли повністю вдасться вирішити питання возз’єднання батьків та дітей поки що не може ніхто. Україна зараз не просто інкубатор сурогатних дітей, а переповнений інкубатор.

Як писав “Вголос”, у Києві майже півсотні немовлят, народжених від сурогатних мам, очікують відкриття кордонів у готелі (відео).

Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба заявив, що Україна може перетворитися на онлайн-магазин з немовлятами, і навряд чи вдасться відслідкувати реальну кількість дітей, яких Україна “постачатиме” за кордон.

А омбудсмен Людмила Денісова заявила, що ця ситуація є обурливою та потребує негайного реагування та закликала внести зміни до законодавства, аби послугами сурогатного материнства могли користуватися лише українці.


Читайте також:


Залишити коментар: