Найчистішу річку області визначили фахівці



Річка Бистриця Надвірнянська залишається найчистішою водоймою в басейні Дністра.

Про це Суспільному повідомив начальник Дністровського басейнового управління водних ресурсів Роман Михайлюк.

- джерело.

За його словами, під час повторного дослідження проб води у ріці не виявили залишків дусту та великої кількості інших забруднень.

“За перший квартал цього року зробили три проби у Лімниці. Вже немає того забруднення, яке було визначене у минулому році. Проте Бистриця Надвірнянська все ж чистіша. У Бистриці Солотвинській є сліди пестицидів та дусту. Вони невеликі, у межах норми, але слід є. Напевно є залишки на полях”, – говорить Роман Михайлюк.

Зараз управління – на одному з етапів діагностичного моніторингу води – контроль протягом 12-ти місяців. Кожного місяця, каже Роман Михайлюк, з пунктів обстеження забирають проби води, роблять аналіз та заповнюють базу даних. Потім, за потреби, розбивають ріку на кілька ділянок, щоб знайти місце із найбільшим забрудненням.

“Маємо з’ясувати чи це сільське господарство, чи збереження пестицидів неправильне. Тут йде моніторинг по самій річці. Можливо спочатку були такі випадки, але далі слідів забруднення не буде. Далі ситуацію вивчають місцеві органи влади і визначають причину та що з тим далі робити”, – каже Михайлюк.

Впродовж наступного року у Дністровському БУВР планують збільшити кількість обстежень води. Для цього готуються до купівлі нового обладнання для лабораторій. Аналізи проб води мають збільшити вдвічі.

“В 2020-му році обстежуємо 131 пробу, а в 2021-му році ми зобов’язані обстежити 256 проб. Кількість аналізів маємо збільшити вдвічі. Тільки з придбанням доступного обладнання ми зможемо збільшити кількість обстеження поверхневих водних ресурсів. Сподіваємося, що до кінця року жодних змін не буде, і всі кошти, які були заплановані для нас, надійдуть”, – додав Роман Михайлюк.

До слова, у другому півріччі минулого року у лабораторії Дністровського БУВР проаналізували 384 проби, відібрані з масивів поверхневих вод в басейнах річок Дністер, Вісла та Дунай на вміст 30 токсичних органічних речовин. За результатами Бистриця Надвірнянська тоді стала найчистішою рікою басейну Дністра.


Читайте також:


Залишити коментар: