Випадки мавпячої віспи, в Україні – як можна інфікуватися



В Україні можуть бути зафіксовані випадки мавпячої віспи, адже багато людей повертаються з-за кордону.

Пише - джерело.

Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я України, головний санітарний лікар Ігор Кузін в ефірі об’єднаного телемарафону.

– Я впевнений, що такі випадки будуть зареєстровані в Україні, адже багато людей повертаються. Але ми знаємо, як проводити епідеміологічне розслідування, як і чим лікувати. Не думаю, що буде спалах, – зазначив він.

Також санлікар стверджує, що це захворювання передається від тварин до людей, однак останнім часом почастішали випадки передачі від людини до людини.

Це не зовсім звично для мавпячої віспи, ним доволі важко інфікуватися. Для цього недостатньо буде поспілкуватися з людиною поруч чи потиснути їй руку, треба мати тривалий і близький контакт також і з виділеннями цієї людини, з кров’ю чи якимось біологічним матеріалом.

За словами Кузіна, такий тип контакту зазвичай відбувається у побуті, а швидкість передачі цієї інфекції не є такою високою, як швидкість передачі, наприклад, Covid-19.

У лікарів в усьому світі є чіткі інструкції, як діяти у випадку виявлення мавпячої віспи.

– Якщо є такий випадок, його потрібно діагностувати, протестувати та визначити усіх контактних осіб. Протягом інкубаційного періоду та самої хвороби люди мають перебувати у закладі охорони здоров’я, – каже Кузін.

Головний санітарний лікар країни також додав, що мавпяча віспа рідко протікає у важкій формі. Він вважає, що ризики її епідемічного поширення для світу є мінімальними.

Нині в Україні немає вакцини від цієї хвороби. Кузін припустив, що вона навряд чи буде, адже зараз є нова експериментальна вакцина саме проти мавпячої віспи. Вона ефективна на 83-85%.

Але ані Всесвітня організація охорони здоров’я, ані Європейський центр контролю за хворобами не рекомендують проводити масову вакцинацію.

Зазначимо, що з початку травня у Європі та деяких країнах за її межами фіксують випадки мавпячої віспи. ВООЗ зазначала, що нещодавно було зареєстровано майже 200 випадків віспи мавп у більш ніж 20 країнах, де зазвичай не буває спалахів цього захворювання (США, Канада, Австралія, Іспанія, Португалія, Велика Британія тощо).


Читайте також:


Залишити коментар: