Вступ у спадок під час війни: українців попередили про масштабні зміни правил



В Україні на час воєнного стану змінилися правила успадкування

- джерело.


Українцям вирішили нагадати правила наслідування під час воєнного стану, пише sud.ua.

Зокрема, у країні повертаються довоєнні норми набуття прав успадкування. Громадяни знову мають шість місяців для того, щоб прийняти або відмовитися від спадщини.

Координаційний центр з надання безплатної правової допомоги зазначає, що на початку війни було передбачено додатковий термін у 4 місяці для прийняття чи відмови від спадщини. Отже, термін набуття спадщини був – 10 місяців.

Але з 19 червня 2023 року набрав чинності підпункт 2 пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 9 травня 2023 р. №469. Їм у країні повернули довоєнний термін прийняття чи відмови від спадщини – 6 місяців.

Також українців поінформували, що якщо термін подання на спадщину пропущено з поважних причин, тоді спадкоємець має право звернутися до суду з позовом щодо встановлення додаткового терміну для подання заяви про прийняття спадщини.


Ще експерти зазначають, що до поважних причин належать тривала хвороба спадкоємця, його перебування на військовій службі у складі ЗСУ.

Якщо людина не знала про смерть спадкодавця або вона перебувала за межами України, ці причини не вважаються поважними для пропуску терміну подання на спадщину.

Юристи “Право на захист” пояснили, чи можуть українці, змушені виїхати за кордон через повномасштабну російську військову агресію, подати на спадок без необхідності повертатися в Україну.


Отримання спадщини. Фото: Facebook
Відповідно до ч. 3.23 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 р. № 296/5, спадкоємці можуть подати заяву про прийняття спадщини поштою, якщо вони мешкають за межами України.

Отримання спадщини. Фото: Facebook
Але справжність підпису у заяві слід завірити нотаріально. Також важливо з поданням заяви вкластися в зазначений термін.

Сообщение Вступ у спадок під час війни: українців попередили про масштабні зміни правил появились сначала на NEWS TiME.


Читайте також:


Залишити коментар: